LTO+Noord+verbaasd+over+schrappen+taxaties
Nieuws
© Gerd janssen vidiphoto

LTO Noord verbaasd over schrappen taxaties

LTO Noord is verbaasd over de reactie van Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk over het stopzetten van taxaties op natuurlijk grasland in ganzenrustgebieden. 'Daar is nooit over gecommuniceerd', stelt bestuurder Dirk Dekker.

Volgens de CDA-gedeputeerde is de schade in de afgelopen jaren op deze percelen ten onrechte aan boeren uitgekeerd. 'Een vergissing van de bank in uw voordeel, zoals ze bij het spel monopoly zeggen', stelt hij. Hij reageerde daarmee woensdag in de commissievergadering van de Provinciale Staten op vragen van het SGP-Statenlid Bennie Wijnne.

De rustgebieden werden enkele jaren ingesteld door provincie Gelderland. In deze gebieden mogen ganzen niet be- of verjaagd worden. Boeren krijgen vergoeding voor de schade die wordt veroorzaakt door de ganzen. Normaal gesproken moet iedere schade door boeren worden aangevraagd. In deze gebieden wijst de provincie via uitvoeringsorganisatie BIJ12 de percelen aan die getaxeerd moeten worden.

Rustpercelen

Volgens bestuurder Dirk Dekker van LTO Noord regio Oost, gaat het om ruim een derde van de rustpercelen die, 'zonder communicatie richting de boeren', nu opeens niet meer wordt getaxeerd. Schade op regulier grasland in deze gebieden wordt wel uitgekeerd.

'Ook de taxateurs waren er niet van op de hoogte. Dat tast het draagvlak voor deze regeling aan. De gedeputeerde doet nu alsof het een cadeau van de provincie is. Maar het gaat om echte schade. Ook met natuurgras worden de koeien gevoed.'

Grote gevolgen

Volgens Dekker kan het besluit van de provincie voor individuele boeren grote gevolgen hebben. 'Ik hoor verhalen van boeren die per jaar netto 20.000 euro aan inkomen over houden en 8.000 euro aan schadevergoeding ontvangen. Zij missen hieraan dus echt veel.'

De LTO-bestuurder meent dat boeren er vanuit gingen dat alle schade in ganzenrustgebieden vergoed zouden worden. 'Dat was ook zoals het in de praktijk werd uitgevoerd en zoals het is afgesproken. In de voorlichting aan boeren is het ook op die manier uitgelegd. Voor deze regeling bestaat veel draagvlak. Boeren zijn er content mee. De afspraak is dat we het beleid in 2020 gaan evalueren. Tot die tijd moet de provincie niet ineens eenzijdig de spelregels veranderen.'

Nieuwe afspraken

SGP-Statenlid Bennie Wijnne beraadt zich nu op vervolgstappen. 'Uit de verhalen uit de praktijk begrijp ik dat hierover geen goede communicatie is geweest. Dat helpt niet om in de toekomst goede afspraken te maken over bijvoorbeeld rustgebieden. Het lijkt mij evenwichtig beleid om op natuurlijk grasland de extra schade te vergoeden die wordt veroorzaakt doordat het een ganzenrustgebied is.'

Weer

 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer