Term 'zombiegrond' overrompelt boeren Bronckhorst

Het nieuwe college van gemeente Bronckhorst is volgens LTO Noord West Achterhoek met een 'valse start' begonnen. In een artikel in De Gelderlander vertellen twee wethouders dat ze af willen van de 'zombiegronden, waar al het leven uit verdwenen is'.

Term+%27zombiegrond%27+overrompelt+boeren+Bronckhorst
© René Luijmes

Het nieuwe college van burgemeester bestaat in Bronckhorst uit een volledig nieuwe samenstelling met wethouders van GBB, VVD en GroenLinks. Het CDA is als grootste partij buiten de boot gevallen tijdens de onderhandelingen.

• Lees ook: Hoogleraar hekelt 'zombiebodems' in Oosten

In het artikel in De Gelderlander vertellen de wethouders Evert Blaauw van GBB en Paul Hofman van GroenLinks onder meer dat er voor mega grote landbouwbedrijven alleen nog ruimte is als het past in het kleinschalige landschap van de Achterhoek. 'Een bedrijf met meer dan duizend koeien zoals Kees Koolen dat in Wichmond wilde vestigen, zal niet meer mogelijk zijn.' De gemeente Bronckhorst wil toewerken naar een natuurinclusieve landbouw 'waar geen ruimte meer is voor zombiegronden'.

VVD-wethouder

Niet alleen LTO Noord is 'overrompeld' door de berichtgeving over de nieuwe coalitie in Bronckhorst. 'Dat geldt ook voor mij', vertelt VVD-wethouder Willem Buunk aan Nieuwe Oogst. 'In het coalitieprogramma wordt het woord 'zombiegrond' geen enkele keer genoemd. Wel hebben we afgesproken dat bedrijven moeten passen binnen het kleinschalige landschap in onze gemeente. Het moet inpasbaar zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen uitbreidingen meer mogelijk zijn.'

Volgens de VVD-wethouder wil het nieuwe gemeentebestuur juist in gesprek met de boeren en aansluiten bij ontwikkelingen die in de sector spelen. 'Enerzijds zie je schaalvergroting, maar je ziet ook bedrijven die zich verbreden of biologisch worden. Natuurlijk wil GroenLinks zoveel mogelijk biologische bedrijven, maar het gaat om het meer natuurinclusief werken en de inpasbaarheid in het landschap. We willen de verdere invulling met elkaar uitwerken, in gesprekken met LTO en individuele boeren.'

Coulisselandschap

Het woord 'zombiegrond' is afkomstig van onder meer Henk Siepel die in de aanloop van de verkiezingen een van de sprekers was tijdens een verkiezingsbijeenkomst van Natuurmonumenten in de gemeente Bronckhorst. Siepel is als onderzoeker die betrokken is bij het Duits-Nederlandse onderzoek waaruit bleek dat de insectenpopulatie met 70 procent is afgenomen. Met de Nederlandse landbouwbodems gaat het volgens hem ook niet goed. Daarnaast speelt in de Achterhoek een discussie over het verdwijnen van het coulisselandschap.

Net als de VVD-wethouder was ook VVD-fractievoorzitter Ton van Linder geschrokken van het artikel. Hij kan begrijpen dat boeren het artikel met gefronste wenkbrauwen hebben gelezen. 'Maar boeren hoeven zich geen zorgen te maken. Het artikel is geeft onnodige onrust, het was misschien beter geweest als ook de VVD-wethouder bij het interview was geweest. Maar als VVD blijven we gewoon naast de boeren staan. En als VVD kunnen wij ook achter het collegeakkoord staan. Daar staan zaken in die je zo naast de toekomstvisie van LTO Noord regio Oost kunt leggen. Het is belangrijk dat we niet tegenover elkaar komen te staan, maar samen aan oplossingen werken.'

Rauwe manier

LTO Noord afdeling West Achterhoek wil snel om tafel met het nieuwe college om ook over het stuk te praten. Voorzitter Marja Hartman: 'Dit is geen leuke start. Spreek eerst met de boeren voordat je met de beschuldigende vinger richting de landbouw wijst. Wij willen graag open en eerlijk met het nieuwe college in gesprek. Ik hoop dat deze rauwe manier van communiceren daarin recht gezet kan worden.'

Voor fractievoorzitter Wilko Pelgrom van het CDA in Bronckhorst is het stuk aanleiding om vragen te stellen aan het college. 'Wij vonden de plannen voor de landbouw nog redelijk vaag en vroegen in het eerste debat naar wat het concreet gaat betekenen. Daar kwam niet echt wat uit. Vervolgens lees je zo'n stuk in de krant. Het werkt stigmatiserend en het is tendentieus. Er moet eerst een feitelijke onderbouwing zijn over de bodemgesteldheid, op wetenschappelijke grond, voordat je zulke uitspraken kunt doen. Bovendien doen boeren al veel. Denk aan Vruchtbare Kringloop Achterhoek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer