PvdD tegen brede kringloop Noord-Holland

De Noord-Hollandse fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) is tegen een brede kringloop van dierlijke mest om de bodemvruchtbaarheid te verhogen.

PvdD+tegen+brede+kringloop+Noord%2DHolland
© Mike Schellart

Dat stelt de PvdD in vragen aan Gedeputeerde Staten aan Noord-Holland. De partij citeert daarbij uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving, waarin staat dat gewasresten op akker- en tuinbouwteelten 'een belangrijker bron van organische stof' zijn dan mest.

Ook beweert de PvdD dat de eenzijdige nadruk op het sluiten van mineralenkringlopen gepaard gaat met een verslechtering van het dierenwelzijn, omdat de productie per koe toeneemt. De partij wil daarom van de provincie weten of binnen de brede Noord-Hollandse kringloop ook aandacht wordt besteed aan het dierenwelzijn.

Rondetafelgesprek

Het idee voor een brede Noord-Hollandse kringloop ontstond enkele weken geleden tijdens een rondetafelgesprek in Burgerbrug. Naast landbouwgedeputeerde Jaap Bond namen daar vertegenwoordigers van LTO Noord Heerhugowaard, Langedijk en Schagen (HLS) en zuivelproducent Cono aan deel.

De komende fosfaatrechten waren onderwerp van discussie, waarbij melkveehouders extra ruimte kunnen creëren via de Kringloopwijzer. Enkele boeren opperden het idee om Noord-Holland als één gebied te beschouwen waar de maximale veestapel afhankelijk is van de te plaatsen hoeveelheid mest.

Ontwikkelruimte

Veehouders gaan hierbij samenwerken met akkerbouwers, bollentelers en vollegrondsgroentetelers om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren door het plaatsen van dierlijke mest. Ook kunnen zij voergewassen telen tussen teelten door. De veehouders op hun beurt kunnen zo extra ontwikkelruimte creëren.

Het idee zit nog in de planfase. Binnenkort komen alle partijen bijeen om het plan verder uit te werken. De gedeputeerde zei tijdens de bijeenkomst in Burgerbrug het plan te willen steunen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer