Behoud van bodemkwaliteit na digestaat

Op basis van 15 jaar praktijkervaring met het toepassen van vergiste mest op De Marke blijkt dat het effect van bemesting met digestaat geen negatieve invloed heeft op het organische stofgehalte in de bodem op het proefbedrijf in Hengelo.

Behoud+van+bodemkwaliteit+na+digestaat
© René Luijmes

Bedrijfsleider Zwier van der Vegte stelt dat het organische stofgehalte in de bodem licht is gestegen van 4,3 naar 4,5 procent in deze periode. KTC De Marke neemt sinds een aantal jaren deel aan het praktijknetwerk ‘Microvergisting in de praktijk’ en heeft ervaring met het bemesten met digestaat.

Vergiste mest bevat minder organische stof dan onvergiste mest. Bij het vergistingsproces wordt koolstof afgevoerd via methaan. Dit betekent dat deze koolstof niet met de mest in de bodem komt.

Daarnaast bevat vergiste mest meer minerale stikstof dan onvergiste mest. Dit leidt weer tot minder organisch gebonden stikstof. Op De Marke worden alle percelen al vijftien jaar bemest met vergiste mest ofwel digestaat. 'Zelfs op deze gevoelige droge zandgronden is het bodemorganische stofgehalte in 15 jaar niet gedaald', concludeert Zwier van der Vegte.

Afbraak organische stof

Hij legt uit dat tijdens het vergistingsproces van pure mest ongeveer 30 procent van de organische stof wordt afgebroken. Door dit proces verdwijnt een aantal specifieke voedingsstoffen uit de mest. Dit kan een negatief effect hebben op het bodemleven. Het is niet duidelijk hoe groot dat effect is en in hoeverre dat van invloed is op de bodem.

Naast deze dertig procent blijft er dus nog 70 procent van de organische stof aanwezig. Bij het uitrijden van het digestaat komt deze in de bodem terecht.

Op de Marke heeft het toepassen van mestvergisting geen negatief effect op de bodemkwaliteit. 'Het deel van de organische stof dat afgebroken wordt tijdens het vergistingsproces is geen effectieve organische stof. Het wordt ook in de bodem snel afgebroken en draagt niet bij aan het bodem organische stof', besluit Van der Vegte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer