Eiwit versnelt 'reset' aaltjes besmette bodem

Nieuw in de aanpak van schadelijke aaltjes is het 'voeden' van de aaltjes met eiwit. Dat versnelt de anaerobe grondontsmetting. Leendert Molendijk, bodemexpert bij Wageningen UR, en zijn projectpartners doen daar onderzoek naar.

Eiwit+versnelt+%27reset%27+aaltjes+besmette+bodem
© Willem Dijkema

Anaerobe grondontsmetting kost tijd. Molendijk en zijn projectpartners proberen dit proces te versnellen met 'bacterievoeding' in de vorm van eiwit. 'Een teler is daardoor zijn grond minder lang kwijt', zegt de onderzoeker.

Puur eiwit

Afgelopen jaar heeft Wageningen UR veldproeven uitgevoerd met het product Herbie van Thatchtec. Dat bevat onder andere plantaardig eiwit dat uit reststromen van de agro-industrie wordt gewonnen.

'Uit de veldproeven bleek dat grond die met dit product is bewerkt en wordt afgedekt met plastic folie soms al binnen twee tot drie weken vrij is van aaltjes', vertelt Molendijk. 'Bovendien worden er meer aaltjes gedood dan op proefvelden die we alleen maar afdekten zonder eiwit of andere organische stof.'

Biologische ontsmetting

Molendijk spreekt bij deze aaltjesaanpak over biologische grondontsmetting. De veldproeven laten zien dat de bodem niet wordt gesteriliseerd, zoals bij stomen gebeurt. 'Dat betekent dat er nog gunstige bodemorganismen in leven blijven, die voor een nieuw bodemevenwicht kunnen zorgen.'

De bodemexpert ziet nog diverse knelpunten op het gebied van bodemontsmetting die hij wil oplossen. Zo is het afdekken met folie tijdrovend, lastig en relatief duur. 'En hoe langer het plastic ligt, des te groter de kans dat er gaten in komen, waardoor er alsnog zuurstof in de bodem komt.'

Afdekking op basis van zetmeel

Een alternatief waar Molendijk en zijn partners nu ervaring mee opdoen, is een afdekking op basis van zetmeel. Een ander punt is de prijs van het product, stelt hij. 'Voor een lelie- of aspergeteler kan het nu wel uit, maar voor bijvoorbeeld een aardappelteler is dat nog niet aan de orde.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer