Slachthuizen+beboet+vanwege+fouten
Nieuws
© Henk Riswick

Slachthuizen beboet vanwege fouten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tussen januari 2015 en april 2017 48 boetes opgelegd bij negentien slachthuizen voor fouten bij het aanvoeren en doden van dieren. Eén slachthuis kreeg elf boetes, meldt RTL Nieuws dat rapporten opvroeg bij de NVWA.

Bij het doden van de dieren gaat het geregeld mis. Nadat ze zijn verdoofd moeten halsslagaders worden doorgesneden, maar inspecteurs zagen dat zestien keer misgaan. De dieren leven dan nog terwijl het slachtproces doorgaat.

• Lees ook: Incidenten bij slachterijen raken gehele bedrijfstak

Zo belandden varkens bijvoorbeeld levend in een bak heet water en werd er gesneden in een kalf dat nog bewoog. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vroeg de Nederlandse informatie op na de commotie die in vorig jaar ontstond door beelden van praktijken in een Belgisch slachthuis in Tielt.

Incidenten

De NVWA laat in een reactie weten dat één slachthuis sinds 2016 dicht is. De meeste overtredingen waarvoor de slachthuizen de afgelopen jaren zijn beboet waren niet voldoende om een slachthuis te sluiten. 'Er is permanent toezicht in de slachthuizen. Dit is niet het algemene beeld, het zijn incidenten.'

• Lees ook: Slachthuis Tielt blijft voorlopig gesloten

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer