Vion+legt+nieuwe+slachterij+Leeuwarden+stil
Nieuws
© Vion

Vion legt nieuwe slachterij Leeuwarden stil

Vion legt per direct de nieuwe slachterij in Leeuwarden vanwege 'kinderziektes' stil. De tijdelijke maatregel is volgens het bedrijf noodzakelijk om aanpassingen te doen.

De Leeuwarder runderslachterij werd eind februari in gebruik genomen. Volgens Vion zijn er in de afgelopen maanden 'kinderziektes' ontdekt die aanpassingen aan de slachtlijnen noodzakelijk maken. Om de technische aanpassingen efficiënt door te voeren, moet het productieproces worden stopgezet.

Een van de problemen waar het bedrijf in Leeuwarden mee kampt is het grote aantal afgekeurde runderen aan de slachtlijn, zegt woordvoerder Nancy Aschman van Vion.

In de andere runderslachterijen van het concern in Nederland en Duitsland ligt het aantal runderen met afwijkingen op gemiddeld 1,8 procent. In Leeuwarden ligt dat afkeuringspercentage boven de 5 procent.

Aanpassingen

'De oorzaak daarvan moeten we onderzoeken. Want dit is niet goed voor onze leveranciers en boeren in het noorden van het land', zegt Aschman. Vion gaat in de komende tijd enkele aanpassingen doen aan de slachtlijn. Daarbij gaat het onder meer om maatregelen die moeten voorkomen dat organen na de slacht beschadigen.

Het concern is ook in overleg met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) om de grote verschillen in afkeurpercentages te verklaren. Aschman verwacht dat de slachterij pas in september weer in bedrijf is.

Veetransporten

Het vleesconcern investeerde 20 miljoen euro in de slachterij midden in een groot melkveegebied. Door deze locatie wordt onder meer de duur van veetransporten ingekort. Daarnaast wil Vion vanuit Leeuwarden regionale vleesconcepten zoals Waddenrund verder uitbouwen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer