NVWA%3A+ook+calciuminjectie+op+VKI%2Dformulier
Nieuws
© VidiPhoto

NVWA: ook calciuminjectie op VKI-formulier

Nog niet iedere behandeling van koeien wordt vermeld op het Voedsel Keten Informatie (VKI)-formulier. Bij de keuring aan de slachtlijn vinden dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit spuitplekken, zonder dat dit op het bijgeleverde VKI-formulier staat vermeld.

Het VKI-formulier dient er ondermeer voor dat er geen dieren worden geslacht die nog diergeneesmiddelen bevatten en waarvan de wachttermijn nog niet is verstreken.

De veehouder is verantwoordelijk voor het correct invullen van dit formulier. Het aantreffen van spuitplekken kan daarbij vragen oproepen bij de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Waarschuwing en boete

Het slachtproces wordt dan stilgelegd en de ondernemer wordt benaderd. Wanneer er niets aan de hand is, krijgt de veehouder de eerste keer een waarschuwing.

De kosten van het onderzoek worden wel bij de veehouder in rekening gebracht. Volgens het Tijdschrift voor Diergeneeskunde komt dit neer op zo'n 300 euro. Bij een nieuwe fout kan de NVWA een boete geven.

De NVWA stelt dan ook dat het goed is als alle behandelingen op het VKI-formulier moeten worden geplaatst, ook die waarbij de medicijnen geen wachttijd hebben, zoals bij een calciuminjectie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer