Mesdagfonds+wil+%27verdwenen%27+ammoniakdata+boven+water
Nieuws
© Twan Wiermans

Mesdagfonds wil 'verdwenen' ammoniakdata boven water

Stichting Mesdagfonds heeft de Tweede Kamer gevraagd in te grijpen zodat 'verdwenen' ammoniakdata van Wageningen UR alsnog openbaar worden gemaakt.

Voorzitter Jan Cees Vogelaar van stichting Mesdagfonds wil de data beschikbaar hebben zodat onderzoekers de onderbouwing van het ammoniakbeleid kunnen toetsen. 'We hebben de ruwe meetdata nodig van bemestingsexperimenten waarop het huidige ammoniakbeleid voor de melkveehouderij is gebaseerd. Het gaat dan specifiek om meetdata van in ieder geval veldexperimenten met bovengronds bemesten, mestinjectie en sleepvoet.'

Ruim een week geleden werd bekend dat Wageningen UR toch nog beschikt over verloren gewaande data van ammoniakproeven tussen 1997 en 2011. Een verzoek van de stichting om deze gegevens te delen, is door de universiteit in Wageningen afgewezen. 'Wel is van Wageningen UR een aanbod ontvangen om reeds bewerkte data te gebruiken', stelt Vogelaar. 'In 2015 zijn echter al meetdata ter beschikking gesteld, maar waren van veldproeven die geen enkele relatie hebben met het huidige ammoniakbeleid voor de veehouderij.'

Behoefte aan ruwe data

Het Mesdagfonds zegt geen behoefte te hebben aan voorbewerkte data waar essentiële gegevens zijn verwijderd of aanpassingen in zijn gemaakt. Via de Tweede Kamer hoopt de stichting snel over de ruwe data te kunnen beschikken.

Volgens Vogelaar worden de komende maanden nog een aantal door Mesdag gefinancierde onderzoeken afgerond. 'De voorlopige resultaten van deze onderzoeken wijzen in dezelfde richting, namelijk dat de huidige onderzoeken en onderzoeksmethoden leiden tot forse overschattingen van de ammoniakemissie door de veehouderij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer