Kamer+wil+antwoorden+over+ammoniak
Nieuws
© Dirk Hol

Kamer wil antwoorden over ammoniak

De Vaste Kamercommissie voor Landbouw wil van het kabinet een reactie op het rapport over het ammoniakmeetstation in Vredepeel. Door een verkeerde plaatsing, te dicht bij een pluimveestal, zou deze te hoge concentraties ammoniak meten.

Volgens onderzoekers Geesje Rotgers en Jaap Hanekamp heeft Vredepeel door de foutieve plaatsing een onevenredig grote impact op het landelijke gemiddelde ammoniakconcentratie. Op verzoek van Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Roelof Bisschop (SGP) worden zij door de Landbouwcommissie uitgenodigd om hun rapport nader te lichten.

Naast een reactie op het rapport wordt het kabinet ook verzocht in te gaan op hoe de uitvoering van de Kamermotie van D66 en GroenLinks over verfijning van het landsdekkende meetnet voor stikstofdepositie. Ook wil de Kamer het onderzoek dat het verschil tussen berekende en gemeten concentratie van ammoniak moet verklaren eerder ontvangen. Dat staat nu nog gepland voor november 2018.

Regionaal

Ook in de regionale politiek maakt het ammoniakrapport van Rotgers en Hanekam veel los. In de Provinciale Staten van Gelderland en Overijssel zijn deze week door diverse partijen vragen gesteld over de nauwkeurigheid van ammoniakmetingen. Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Brabant liet al weten uit te blijven gaan van de aangeleverde gegevens van het RIVM als het gaat om ammoniak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer