Overijssel+wil+geen+twijfel+over+ammoniakcijfers
Nieuws
© Twan Wiermans

Overijssel wil geen twijfel over ammoniakcijfers

Provincie Overijssel wil over betrouwbare ammoniakcijfers kunnen beschikken. Dat heeft gedeputeerde Hester Maij laten weten naar aanleiding van vragen van CDA-Statenlid Marco van der Vegte.

Van der Vegte vroeg woensdag tijdens de vergadering van de Provinciale Staten naar de nauwkeurigheid van ammoniakmetingen in Nederland, mede namens de VVD, ChristenUnie en D66. Aanleiding was het onderzoek dat het Mesdagfonds vorige week publiceerde.

Daaruit bleek dat meetstation Vredepeel opmerkelijk hoge resultaten registreerde. Het meetstation zou te dicht op een pluimveebedrijf staan. Wettelijk is een minimale afstand van 300 meter vereist, terwijl het hier zou gaan om 150 meter.

Grote belangen

Voor Maij staat vast dat voor Overijssel de cijfers betrouwbaar dienen te zijn, 'zeker als de belangen de natuur, landbouw en bedrijfsleven heel erg groot zijn'. Ze verwijst naar de reactie van het RIVM. Het instituut stelt dat de ammoniakcijfers hierdoor amper beïnvloed worden en onderschrijft het onderzoek van onderzoeksjournalist Geertje Rotgers van V-focus en onderzoeker Jaap Hanekamp dan ook niet.

Maar voor gedeputeerde Maij is daarmee de kous nog niet af. 'Er zijn allemaal verschillende rapporten geweest, de afgelopen tijd, die allemaal wat anders zeggen. Wij willen zeker in een ingewikkeld dossier geen discussie over cijfers. Het landbouwministerie heeft het Rathenau Instituut gevraagd om al deze rapporten, ook deze, in kaart te brengen en met een gedegen uitkomst te komen over wat nu precies de situatie is. Dit verslag wordt na de zomer verwacht.'

• Lees ook: Fout meetstation beïnvloedt ammoniakemissie

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer