Ten minste helft ammoniakmeetstations levert verkeerde informatie

Twee van de vier ammoniakmeetstations in landbouwgebied leveren verkeerde informatie. Na Vredepeel blijkt ook het meetstation van de RIVM in Wekerom te dicht bij een boerenbedrijf gevestigd. Dat meldt onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van V-focus in de studio van Nieuwe Oogst TV.

Doordat de meetstations te dicht bij bedrijven staan, wordt de ammoniakemissie te hoog berekend. 'Deze week zijn we bij het meetstation in Wekerom wezen kijken, want uit de metingen bleek dat veel ammoniak uit het noordwesten kwam. Er staat namelijk een varkensbedrijf veel te dicht bij het meetstation', geeft Rotgers aan.

In Nederland staan zes meetstations, waarvan vier in landbouwgebieden. 'We willen nu in ieder geval bij die andere meetstations kijken. Eén staat in Zegveld en de ander in Valthermond. Uit onderzoek blijkt gewoon dat boerenbedrijven die te dicht bij een meetstation staan, een te sterke beïnvloeding uitoefenen op de metingen', weet Rotgers. 'Ik wil nog wel benadrukken dat deze bedrijven daar niets aan kunnen doen. Want daar komt nu natuurlijk wel de focus op te liggen.'

Corrigeren

De meetstations zijn dus op de verkeerde plaats gezet, concludeert Rotgers. 'Ik kan me voorstellen dat het lastig is om die 300 meter tussen het meetstation en het bedrijf in landbouwgebied te vinden. Je kunt de metingen ook corrigeren en dat gebeurt nu niet. Ik heb de bevindingen ook voorgelegd aan het RIVM en dan horen we dat lokale bronnen niet relevant zijn, maar daar ben ik het niet mee eens.'

Binnenkort praat Rotgers met leden van de Tweede Kamer. 'Vooral vanuit het CDA en de SGP is dat verzoek gekomen. Ik ga samen met mijn collega, onderzoeker Jaap Hanekamp, naar de Tweede Kamer om onze bevindingen te tonen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer