Kabinet+geeft+Kroaten+toegang+tot+arbeid
Nieuws
© Dirk Hol

Kabinet geeft Kroaten toegang tot arbeid

Het kabinet gaat het zogenoemde 'overgangsregime' voor werknemers uit Kroatië niet verlengen. Dit betekent dat per 1 juli aanstaande het niet meer nodig is om voor personeel uit dat land een speciale werkvergunning aan te vragen.

Dat heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer laten weten. Kroatië werd op 1 juli 2013 lid van de Europese Unie.

Het Toetredingsverdrag EU-Kroatië geeft lidstaten de mogelijkheid om maximaal zeven jaar - in fases van 2-3-2 jaar - gebruik te maken van een overgangsregime voor het vrij verkeer van werknemers. Zolang het overgangsregime van kracht is, is het voor werknemers uit Kroatië nodig om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen.

Wederkerig regime

Nederland heeft sinds 2013 gebruikgemaakt van het overgangsregime. In juni 2015 ging de tweede periode van drie jaar in. Dit regime is wederkerig. Kroatië past ook een overgangsregime toe op Nederlandse werknemers in Kroatië.

De Europese Commissie heeft onlangs per brief aangegeven dat het onwaarschijnlijk is dat er in Nederland sprake zal zijn van ernstige verstoringen van de arbeidsmarkt of een dreiging daarvan indien het overgangsregime met Kroatië wordt opgeheven. Het kabinet sluit zich nu hierbij aan en vindt het niet meer nodig om het vrije verkeer van werknemers met Kroatië te reguleren met werkvergunningen. Er is geen vrees voor een grote toestoom van Kroaten. Dit was bij andere lidstaten die al in 2015 het overgangsregime afwierpen ook niet het geval.

Makkelijker werven

De opheffing van deze plicht biedt mogelijkheden om in de krapte op de arbeidsmarkt te voorzien. Ook agrarische werkgevers kunnen nu makkelijker werknemers uit Kroatië werven. In 2017 werden 59 werkvergunningen aangevraagd voor Kroaten. Daarbij ging het vooral om werkgevers in de bouw en techniek waar ook grote tekorten zijn op de werkvloer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer