Alert+blijven+in+gemeentelijk+beleid
Nieuws
© Joost de la Court

Alert blijven in gemeentelijk beleid

Gemeente Noordoostpolder werkt sinds 2008 aan een huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten. Vanaf 2012 heeft ze als een van de eerste gemeenten hiervoor eigen beleidsregels ingesteld.

En terecht, vindt wethouder Wiemer Haagsma. 'Met een geschat aantal van 2.700, waarvan het overgrote deel tijdelijk, zijn deze mensen belangrijk voor onze regionale economie. Niet alleen voor de agrarische sector, ook voor het mkb.'

Alleen daarom al moet de lokale politiek er aandacht aan blijven besteden, stelt Haagsma. 'Dat veel bedrijven in de regio gebruikmaken van deze mensen, schept ook verantwoordelijkheid. Je wilt voorkomen dat een tekort aan goede huisvesting leidt tot uitbuiten of overlast. Maar tegelijk wil je ook niet te veel beperkingen invoeren, omdat huisvesters dan minder makkelijk vergunningen aanvragen.'

Maximumaantal migranten

In de Noordoostpolder is in de dorpen een maximum gesteld aan het aantal migranten per straat en kern. In het buitengebied is er meer mogelijk: drie centra van 300 migranten waarvan er inmiddels één is ingevuld. Ook kunnen bedrijven op eigen terrein onderdak bieden aan maximaal twintig migranten.

'Maak gebruik van een maatschappelijke klankbordgroep', raadt Haagsma aan. 'Het draagvlak is broos. Hoewel wij nog nauwelijks problemen hebben gehad met overlast, moet je alert zijn en blijven kijken of het beleid voldoet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer