'Maak belang arbeidsmigrant beter zichtbaar'

Problemen rond de huisvesting van arbeidsmigranten halen regelmatig het nieuws. Vorige maand nog was het raak in Tiel. De gemeente neemt maatregelen om bewoning in woonwijken terug te dringen. Het goede nieuws haalt de pers niet. Toch is dat er wel degelijk. Een goede samenwerking tussen betrokken partijen is cruciaal.

%27Maak+belang+arbeidsmigrant+beter+zichtbaar%27
© William Hoogteyling

Rondom de huisvesting van arbeidsmigranten hangt een negatief beeld. Ze veroorzaken geluidsoverlast, drinken te veel alcohol, pikken onze parkeerplekken in en zorgen ervoor dat onze dochters niet meer veilig over straat kunnen. In bijeenkomsten in dorpshuizen en buurtcentra spreken bewoners zich dan ook uit tegen huisvesting van arbeidsmigranten.

'Maar zonder arbeidsmigranten ontvangen we geen pakketjes meer van Bol.com en liggen er geen tomaten op ons bord', stelt Johan van der Craats van het Expertisecentrum Flexwonen.

Handhaving

'Gemeenten zijn, als het over huisvesting van arbeidsmigranten gaat, voornamelijk bezig met handhaving en probleemoplossing. Er hangt een negatieve sfeer omheen. Maar het levert ons juist ook veel op. Het is tijd dat wethouders economie opstaan en zich uitspreken. Ook ondernemers moeten hun belang beter zichtbaar maken.'

Met huisvestingsbeleid kun je de agrosector zien als voorloper

Yvonne van de Ven, manager bij LTO Arbeidskracht

Als op lokaal niveau meer wordt gekeken naar wat arbeidsmigranten opleveren, is het makkelijker om goede oplossingen te vinden, meent Van der Craats. 'Omdat er een taboesfeer op rust, durft vaak niemand zijn nek uit te steken', zegt hij.

Eerlijk zijn

'Gemeenten zijn aan het handhaven, werkgevers wijzen naar uitzendbureaus en uitzendbureaus naar gemeenten. We moeten eerlijk zijn over problemen. Maar het werkt veel beter als we centraal stellen wat het ons oplevert en ieder zijn verantwoordelijkheid neemt.'

De druk op de woningmarkt bepaalt ook het debat. Vorig jaar becijferde het expertisecentrum dat er een tekort is van zo'n 100.000 huisvestingsplaatsen voor arbeidsmigranten. 'Belangrijke gevolgen zijn dat werkgevers in hun groei worden belemmerd omdat zij opdrachten moeten afwijzen door een gebrek aan huisvesting. Daarnaast staan door de oplopende tekorten de huisvestingsprijzen stevig onder druk.'

Economie trekt aan

Het probleem van huisvesting wordt in het algemeen groter, merkt ook Yvonne van de Ven. Zij is manager bij bij LTO Arbeidskracht, een organisatie die diensten levert om werkgevers te ontzorgen bij het inhuren van buitenlandse werknemers. 'Dat komt doordat op alle fronten de economie aantrekt en daarin meer arbeidsmigranten worden ingezet in allerlei sectoren.'

Volgens Van de Ven heeft de agrarische sector het over het algemeen goed voor elkaar. 'Bedrijven in de agrarische sector kunnen veel huisvesting zelf regelen op de erven. Daarmee voorkom je concentraties arbeidsmigranten in woonkernen.'

Eengezinswoningen

Bedrijven in de industrie en bouwsector hebben daarin minder mogelijkheden, waardoor hun arbeidsmigranten vaak in eengezinswoningen komen met soms overlast tot gevolg, stelt Van de Ven. 'Met het huisvestingsbeleid kun je de agrosector zien als voorloper. Wij zijn daar verder in.'

Volgens Van der Craats worden over woonomstandigheden steeds betere afspraken gemaakt. 'Er is een breedgedragen SNF-keurmerk (Stichting Normering Flexwonen) dat een ondergrens stelt aan de woonkwaliteit en LTO heeft onlangs nog een cao afgesloten waarin deze minimumeisen zijn opgenomen.'

Lokale verschillen

Wim van den Boomen weet hier als LTO-portefeuillehouder Goed Werkgeverschap en Economisch Beleid alles van. Wat hem betreft is het niet erg dat er lokaal verschillen bestaan, mits er goed overleg plaatsvindt.

'Een goede dialoog tussen de plaatselijke overheid, het bedrijfsleven en andere belanghebbenden is het belangrijkst. Er zijn altijd goede oplossingen te vinden. In de ene gemeente kiezen ze voor huisvesting in woonwijken, in andere gemeenten op het terrein van de werkgever en in weer andere gemeenten kiezen ze voor hotels', zegt Van den Boomen.

Voorwaarden

'Als werkgevers en vakbonden hebben we in de cao afspraken gemaakt over goede voorwaarden voor huisvesting van arbeidsmigranten. Het gaat daarbij om onder meer sanitair, brandveiligheid, vierkante meters per persoon, het soort verblijf en de staat van het onderhoud. Gemeenten kunnen daar ook naar kijken. Het zijn goede voorwaarden om te beoordelen of huisvesting op orde is', vindt de LTO-bestuurder.

© Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer