Tiel+wil+meer+evenwicht+in+de+wijken
Nieuws
© William Hoogteyling

Tiel wil meer evenwicht in de wijken

De gemeente Tiel neemt maatregelen om het aantal arbeidsmigranten in woonwijken terug te dringen. Uniek is de aanpak van de gemeente niet, maar die kreeg vorige maand wel veel aandacht in de landelijke en regionale media.

De Betuwse gemeente wil een betere balans tussen de huisvesting van eigen inwoners en (tijdelijke) arbeidsmigranten. In Tiel wonen naar schatting 2.000 à 3.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, vooral in de goedkopere wijken.

'Dat verstoort de arbeidsmarkt', stelt gemeentewoordvoerder Mariska ter Hoeven. 'Goedkope woningen, waar veel behoefte aan is, verdwijnen hierdoor van de markt.'

Nieuwe regels

Om die balans te bevorderen, voert de gemeente nieuwe regels in. Zo is er een vergunning nodig als iemand een woning wil verbouwen om daar kamerverhuur mogelijk te maken. Daarnaast mogen in een gewone woning maximaal vier kamerbewoners wonen. Ook mag in één straat niet meer dan 10 procent van de woningen worden verhuurd voor kamerbewoning.

De laatste tijd neemt volgens burgemeester Hans Beenakker het aantal meldingen van geluids- en parkeeroverlast toe. 'Ook krijgen we signalen van inwoners, wijkregisseurs en -agenten. We moesten hier wat aan doen.'

Maatwerk

Tiel deelt de aanpak met omliggende gemeenten. 'Maar de lokale situatie vraagt om maatwerk. Het kan zijn dat onze aanpak niet werkt bij andere gemeenten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer