Verbod+ganzenvangst+luchthavens
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Verbod ganzenvangst luchthavens

De Faunabeheereenheid Zuid-Holland mag voorlopig geen ganzen vangen rondom Schiphol en Zestienhoven. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechter. Het is een flinke streep door de rekening om de ganzenpopulatie rond de luchthavens terug te brengen.

Maandag deed de rechtbank in Den Haag uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Faunabescherming en stichting Dierenradar, die bezwaar hebben tegen het vangen en vergassen van duizenden ganzen. Een dag later zou daarmee anders zijn begonnen voor de vliegveiligheid rond de luchthavens en ter voorkoming van gewasschade.

De rechtbank oordeelde dat onvoldoende is gemotiveerd waarom terugdringen van de ganzenpopulatie noodzakelijk is en trof een voorlopige voorziening. Deze schorsing van het provinciale besluit om ganzen te mogen vangen, kan tot zes weken duren na het verbeteren van de motivering door provincie Zuid-Holland.

Verbazing

Die opstelling verbaast Mariëtte Huber van Faunabeheereenheid Zuid-Holland. 'De bezwaarmakers hebben zelf namelijk niet eens om die voorlopige voorziening gevraagd. Het gebeurt zelden dat de rechter dat op eigen initiatief doet. Sowieso zijn we het niet eens met het oordeel over de onvolledige motivatie. We sturen daarom aan op een hoger beroep.'

Dat laatste zou provinciaal faunabestuurder Basjan Niemansverdriet van LTO Noord in Zuid-Holland toejuichen. 'Deze uitspraak bewijst dat het steeds lastiger wordt om de ganzenpopulatie terug te dringen. Daar kunnen we ons als sector onmogelijk bij neerleggen.'

Pijnlijk

Dat er weinig aandacht is voor de negatieve effecten voor de landbouw, ook in Noord-Holland en Utrecht, wordt volgens Niemansverdriet bijna elke rechtszaak pijnlijk duidelijk. 'Zelfs dus niet rondom de vliegvelden, waar de luchtverkeersveiligheid in het geding is. Dat is nieuw. Het klinkt hard, maar blijkbaar moet er eerst een keer een noodlanding worden gemaakt, nadat er ganzen in een vliegtuigmotor zijn gevlogen. Misschien dat zoiets een wake-upcall is.'

Ook Huber vindt dat de rechtbank ogenschijnlijk gemakkelijk over de vliegveiligheid heen is gestapt. 'Ik vind dat opvallend. Zeker ook omdat er al in diverse zaken, sommige zelfs recent, door de rechters juist is onderschreven dat terugdringen van de ganzenpopulatie noodzakelijk is.'

Ruiperiode

Met de schorsingsuitspraak is ganzen vangen rondom de luchthavens zo goed als uitgesloten. 'Die methode werkt namelijk alleen in de ruiperiode,' vertelt Huber.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer