Alpe d'HuZes 2018

Johan Bartelds, akkerbouwer en vleesveehouder, uit Erica fietst 7 juni in het BIG Challenge team van Agrifirm een aantal keren de Alpe d'Huez op. Hij beklimt deze legendarische berg in de Franse Alpen samen met ruim 4.500 Nederlanders, onder wie ruimt tweehonderd boeren, om geld in te zamelen voor kanker onderzoek. Ze willen dat niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker. In deze laatste column deelt Johan zijn ervaringen.

Na een mooie reis richting de Alpe d'Huez komen we op zondagmiddag met ons gezin aan in het appartementencomplex waar we met ons team verblijven. Er hangt gelijk al een sfeer van saamhorigheid en dat is heerlijk. Het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat in een week van overdenken, herdenken en samen strijden om die verschrikkelijke ziekte terug te dringen.

Maandagavond, na getraind te hebben met het team, is de opening van een geweldige week. Man wat komt dat hard binnen. De verhalen en ervaringen van verschillende mensen. Sta je daar achterin de zaal in een hoekje, met je eigen gedachten, waarom je het allemaal doet.

Dinsdagmorgen was er, samen met de hele BIG Challenge groep, bovenop de berg de bezinningsbijeenkomst. Herdenken met een lach en een traan. Fijn om zo stil te staan bij de mensen die ons zijn ontvallen. Gaaf om te zien hoe sommigen zich erdoor heen geslagen hebben en donderdag die berg op gaan.

Woensdag de Alpe d'HuZus, waar aanhang en vrijwilligers de berg een keer kunnen beklimmen. Een grote pluim voor mijn lieve vrouw die, op haar sandalen, ongetraind met de groep Agrifirm zussen de berg op is gelopen.

Donderdagmorgen half twee gaat de wekker. Snel een bord pasta naar binnengewerkt en om drie uur met alle deelnemers in het donker de afdaling naar de voet van de Alpe gemaakt. Geweldig te zien dat zoveel mensen er op dat tijdstip al staan, een eerste kippenvel momentje. Om half vijf mogen we eindelijk beginnen met de eerste klim. Om eerlijk te zijn was de eerste klim het zwaarst, regen, regen en nog meer regen. Ik kom als een verzopen kat boven en ga snel naar de verzorgingspost. Droge kleren, opwarmen, eten en weer gaan.

Wat een sfeer op de berg. De verschillende bochten worden opgesierd met entertainment, zo blijf je gewoon doortrappen. Wat een mensen en wat zorgen ze voor een uitbundige sfeer.
Bij de derde klim is het eindelijk droog en wat is dat heerlijk. En bij de vierde klim is het ineens super warm. Ik heb het bij de vierde klim wat rustiger aangedaan om de sfeer van de berg goed in me op te nemen. Ik heb de vele foto's en teksten bekeken en gelezen. Het is emotioneel, maar ook erg mooi omdat samen met zo veel mensen dit allemaal te mogen beleven.

De vijfde klim, is de saamhorigheidsklim, waar we met z'n allen als BIG Challenge team omhoog fietsen. De mensen die het zwaar hebben worden geholpen door het bekende Hermannetje (vernoemd door de oprichter van BIG Challenge Herman Houweling). Wat heeft deze beste man vlak voor zijn dood door kanker de basis voor een geweldige organisatie gelegd. BIG Challenge promoot de boerensector in combinatie met het steunen van dit ontzettend goede doel. Aan het eind van de saamhorigheidsklim gaan we met het hele team BIG Challenge team over de streep en ervaren ondanks de regen nog één keer de sfeer van al deze juichende mensen.

Wat een top week vol van bezinning en uitbundigheid.

Alpe d'HuZes, BIG Challenge en het Agrifirm-team, bedankt!

Johan Bartelds
Bekijk ook mijn deelnemerspagina

Column 1: Ik wil mijn bijdrage leveren
Column 2: Iedereen draagt zijn steentje bij

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer