Big Challenge tussenstand: 1 miljoen euro

De tussenstand van de Big Challenge is de 1 miljoen euro gepasseerd. Dat bedrag maakten de 220 deelnemers en hun aanhang dinsdag bekend tijdens de bijeenkomst op de top van de Franse berg Alpe d'Huez. Daar herdachten ze samen hun aan kanker overleden dierbaren.

Donderdag 7 juni beklimmen Nederlandse boeren en werkers uit aanverwante sectoren op één dag tot maar liefst zesmaal de Alpe d'Huez. Eén van die deelnemers is akkerbouwer en vleesveehouder Johan Bartelds uit Erica. Via zijn column deelt hij zijn verhaal en ervaringen.

• Lees ook Bartelds' column: Ik wil mijn bijdrage leveren

Alle wielrenners vormen samen de Big Challenge en zijn daarmee al jaren één van de grootste deelnemersgroepen aan Alpe d'HuZes. Daarmee wordt geld bijeengebracht voor onderzoek tegen kanker. Het sponsorbedrag loopt donderdag nog verder op. Elke beklimming levert namelijk ook nog het nodige op. Bovendien loopt de actieperiode nog door tot eind september 2018. Dan wordt het definitieve eindbedrag bekend.

Tiende keer

Het is de tiende keer dat boeren, leveranciers en andere dienstverleners en betrokkenen onder de noemer 'BIG Challenge, farmers against cancer' aan Alpe d'HuZes deelnemen. Maar de actie brengt nog veel meer, aldus één van de deelnemers.

'Ik had dit voor geen goud willen missen. Allemaal samen strijden tegen die rotziekte, onmacht omzetten in kracht en tegelijkertijd vol trots aan de maatschappij laten zien waar wij als sector toe in staat zijn. Dit geeft echt een enorm gevoel van saamhorigheid. Dat zou iedere boer zelf een keer mee moeten maken.'

Big Challenge

Big Challenge is gestart in 2009 door Herman Houweling. In de afgelopen jaren haalde de agrarische sector ruim 8,6 miljoen euro op voor onderzoek tegen kanker. Dit bedrag is voor 100 procent gedoneerd aan Alpe d'HuZes/KWF Kankerbestrijding.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer