Ik wil mijn bijdrage leveren

Johan Bartelds, akkerbouwer en vleesveehouder, uit Erica fietst 7 juni in het BIG Challenge team van Agrifirm een aantal keren de Alpe d'Huez op. Hij beklimt deze legendarische berg in de Franse Alpen samen met ruim 4.500 Nederlanders, onder wie ruimt tweehonderd boeren, om geld in te zamelen voor kanker onderzoek. Ze willen dat niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker. In de aanloop naar dit evenement deelt Johan in deze wekelijkse column zijn motivatie en ervaringen.

Na vele jaren gezworven te hebben in Amerika (6 jaren gewoond) kreeg ik het gevoel dat ik in 2012 weer naar huis moest. Het was een bepaald onderbuikgevoel. Eenmaal thuis heb ik de passie van het boerenleven weer gevonden. In 2013 kregen we het nare bericht dat bij mijn moeder longkanker met uitzaaiingen over haar hele lichaam was geconstateerd. Ze is er helaas in november '15 aan overleden.

Een jaar later, in december 2014, is bij mijzelf een kwaadaardige tumor uit de blaas verwijderd en ben tot nu toe nog steeds schoon. Weer een jaar later, in 2016, werd er bij mijn vader prostaatkanker ontdekt maar dat is gelukkig nog steeds onder controle. Tot zover mijn ervaringen van heel dichtbij. Verder ken ik in mijn naaste omgeving heel veel mensen die op de een of andere manier met kanker te maken hebben. Om niet machteloos aan de zijlijn te staan laat ik nu mijn beide fietsbenen spreken.

Ik maak deel uit van het Agrifirm-team van BIG Challenge en daar ervaar ik dat de beleving van anderen en de boost die iedereen krijgt bij dit evenement mij dan ook zeer aanspreken. Ik hoop dan ook van harte dat ik op deze manier een mooie bijdrage kan leveren in de strijd tegen kanker. Al met al motivatie genoeg.

De voorbereiding ging voor mij al vroeg van start, omdat ver van te voren al rekening gehouden moest worden met de drukke voorjaarswerkzaamheden op het bedrijf. Mijn motivatie om het sponsorbedrag bij elkaar te krijgen voor de kerst is dan ook ruimschoots gelukt, waarna ik mij volledig heb kunnen richten op het trainen, en dat ondanks de drukke voorjaarswerkzaamheden in een laat en nat voorjaar.

Nu is het bijna zo ver. De spanning stijgt met de dag. Ik zie niet zo zeer op tegen de sportieve prestatie, ik kijk wel waar het schip strandt. De emotionele lading en de hele happening, het kunnen afsluiten van een periode vol ziekte, maar daarnaast ook de hele mooie momenten spelen veel meer door mijn hoofd. En stiekem zie ik er best wel een beetje tegenop.

Johan Bartelds
Bekijk ook mijn deelnemerspagina

Column 2: Iedereen draagt zijn steentje bij
Column 3: Alpe d'HuZes 2018

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer