Iedereen draagt zijn steentje bij

Johan Bartelds, akkerbouwer en vleesveehouder, uit Erica fietst 7 juni in het BIG Challenge team van Agrifirm een aantal keren de Alpe d'Huez op. Hij beklimt deze legendarische berg in de Franse Alpen samen met ruim 4.500 Nederlanders, onder wie ruimt tweehonderd boeren, om geld in te zamelen voor kanker onderzoek. Ze willen dat niemand meer dood hoeft te gaan aan kanker. In de aanloop naar dit evenement deelt Johan in deze wekelijkse column zijn motivatie en ervaringen.

Het is de laatste week van de voorbereiding en dan is het vrijdag zo ver. Op naar de Alpe d’ HuZes. Bijna het hele gezin gaat mee: mijn lieve vrouw die mij in alles ondersteunt, onze 2 lieve dochters van 3 en 1, maar niet onze hond Chopper. Hij mag weer heerlijk naar zijn favoriete pension, alwaar hij zich heerlijk kan uitleven.

Even terug naar december 2014 toen wij het nieuws kregen te horen dat zich een kwaadaardige tumor in mijn blaas gevormd had. Onze wereld stond op z’n kop. Mijn vrouw, op dat moment hoogzwanger, en ik zaten net in het verwerkingsproces van de bij mijn moeder geconstateerde longkanker. Het gesprek wat ik toen met mijn moeder had was erg emotioneel.

Door deze emotionele achtbaan ben ik goed gaan beseffen wat leven is en dat je enorm moet genieten van het moment. Hier komt dan ook mijn motto vandaan: ‘Alles wat je doet, doe het met 100% toewijding’. Dit betekent voor mij, mijn gezin, bedrijf, vrije tijd, hobby’s en op dit moment de Alpe d’Huzes.

De laatste voorbereidingsweek. De fiets is weggebracht voor een extra check en de werkzaamheden op het bedrijf heb ik zoveel mogelijk vertrek klaar proberen achter te laten. Mijn vader neemt de belangrijkste werkzaamheden over. Onze spullen pakken en nog snel wat mensen bedanken voor hun de gulle giften die na mijn eerste blog nog binnen kwamen. Ik wil nogmaals en nu via deze weg iedereen heel erg bedanken voor de gulle giften en support.

De spanning stijgt met de dag. Wat hebben we er zin in. Het weer op de Alpe wordt regelmatig gecheckt. Lijstjes worden gemaakt. Mijn dochter van 3 zit al druk te bedenken wat en hoe er gefietst gaat worden. Al met al het is en wordt een hele gezinsbelevenis. Wat gaaf dat iedereen zijn steentje bijdraagt.

Johan Bartelds
Bekijk ook mijn deelnemerspagina

Column 1: Ik wil mijn bijdrage leveren
Column 3: Alpe d'HuZes 2018

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer