Ganzenafschot+Zuid%2DHolland+blijft+overeind
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ganzenafschot Zuid-Holland blijft overeind

De bestrijding van ganzen in Zuid-Holland blijft mogelijk. De ontheffing die provincie Zuid-Holland daarvoor tot 1 maart 2020 heeft, is door de Raad van State in stand gehouden.

Dat blijkt uit de uitspraak van de RvS op 11 april inzake een beroep van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en negen andere natuurorganisaties.

De Raad van State heeft met een uitspraak op 11 april de ontheffing die de provincie Zuid-Holland aan de faunabeheereenheid heeft verleend voor het bestrijden van de overlast van ganzen in stand gelaten.

Kwetsbaar

Afschot van grauwe ganzen en kolganzen op percelen met kwetsbare gewassen blijft mogelijk in de Noordelijke Delta, en van 1 november tot en met 29 februari in de regio's Delfland en Schieland, Veenweiden en Zuid-Holland-Noord.

De bezwaren van de natuurorganisaties waren eerder dit jaar al gestuit op de rechtbank in Den Haag. Ook toen oordeelde de rechter dat de ontheffing in stand kon blijven.

Schade

Volgens de bezwaarmakers zijn de risico's op schade aan landbouwgewassen onvoldoende grond voor een ontheffing. Maar de RvS oordeelt dat er wel degelijk behoorlijke schade aan kwetsbare gewassen kan optreden en dat dit voldoende is onderbouwd door de provincie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  50 %
 • Maandag
  9° / 5°
  50 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
Meer weer