Minder+taxaties+in+ganzenrustgebied
Nieuws
© Ruud Ploeg

Minder taxaties in ganzenrustgebied

In rustgebieden voor ganzen in Gelderland worden minder percelen getaxeerd dan voorheen. Dat blijkt uit navraag bij verschillende partijen. Volgens Wiberg taxaties, die de taxaties voor de provincie uitvoert, gaat het om minstens 5 procent.

Ook bij LTO Noord komen er meldingen binnen dat er minder percelen getaxeerd worden. Volgens provincie Gelderland gaat het om percelen binnen de rustgebieden die niet in agrarisch gebruik zijn of om bijvoorbeeld boomgaarden. Door scherper te sturen op de taxaties wil de provincie de administratieve lasten in de hand houden.

LTO Noord is echter bang dat de provincie 'aan het beknibbelen' is. 'In de rustgebieden horen gewoon alle percelen getaxeerd te worden. Dat is de afspraak', stelt Dirk Dekker. Hij is bestuurder van LTO Noord regio Oost. 'Het is apart dat wij hier niet van op de hoogte zijn. Het is belangrijk dat boeren alert zijn, zodat er geen percelen worden overgeslagen door de taxateur waar wél schade is. Want als boeren percelen apart moeten opgeven, bestaat er een kans dat ze het eigen risico gewoon moeten betalen.'

Rustgebieden

De rustgebieden werden enkele jaren geleden in het leven geroepen door provincie Gelderland. In deze gebieden mogen ganzen niet be- of verjaagd worden. Boeren krijgen een compensatie voor de schade. Daarvoor worden automatische taxaties uitgevoerd. Normaal moeten boeren en tuinders zelf schadevergoeding aanvragen, bij automatische taxatie wijst de provincie via uitvoeringsorganisatie Bij12 de percelen aan die getaxeerd moeten worden.

Volgens Wim van Werven van Wiberg taxaties krijgen de taxateurs regelmatig vragen van boeren over percelen die nu niet meer getaxeerd worden. 'En ze zijn het er soms ook niet mee eens. Wij kunnen ze dan alleen maar doorverwijzen naar BIJ12 of de provincie, want wij zijn een uitvoerende organisatie.'

Discussie

Hij constateert dat er wel discussie mogelijk is over de percelen die zijn afgevallen. 'Ook in natuurlijk grasland kan faunaschade zijn. Maar wij gaan niet over de afwegingen die daarin gemaakt worden.'

Provincie Gelderland heeft hooguit een handvol fouten geconstateerd, vertelt Teun Achterkamp van de provincie. 'Wij zijn benaderd door vier á vijf boeren. Daar is de taxateur alsnog langs geweest en is het netjes afgehandeld.'

Spelregels

Dirk Dekker waarschuwt dat discussies over percelen het draagvlak bij boeren wegneemt. 'Boeren leveren een maatschappelijke dienst en daar mag de portemonnee best voor worden getrokken. Je krijgt nu het idee dat de spelregels halverwege zomaar worden veranderd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer