Kringloopboer scoort met lage broeikasemissie

De broeikasgasemissie per kilo meetmelk van kringloopboeren uit Midden-Delfland lag in 2017 per kilo meetmelk gemiddeld 13 procent lager dan het landelijk gemiddelde op veengrond.

Kringloopboer+scoort+met+lage+broeikasemissie
© Koen van Wijk

Dit resultaat werd behaald in een studiegroep van acht boeren die onder begeleiding van het Louis Bolk Instituut het afgelopen jaar aan dit thema hebben gewerkt. Dat meldt begeleider Jeroen Pijlman. Hun emissie betrof 1,49 kilo CO2-equivalenten per kilo meetmelk. Van de kringloopboeren van wie sinds tien jaar cijfers worden verzameld, lag de emissie zelfs sinds 2010 al lager dan de streefwaarde.

Bij de kringloopboeren in de themagroep bleven de broeikasemissies in 2017 gemiddeld gelijk aan 2016 ondanks een stijging van 2 procent van de bedrijfsmelkproductie. Dit kwam vooral doordat de melkproductie per koe met circa 500 kilo toenam en de benutting van eigen ruwvoer in 2017 hoger lag dan in 2016 bij hetzelfde bemestingsniveau. Dat 2017 een goed grasjaar was, speelde hierbij waarschijnlijk ook een belangrijke rol.

Jarenlange focus

Dat de kringloopboeren goed scoren op dit kengetal, is te verklaren uit de jarenlange focus op een goede landbouwpraktijk. Zo gaan de ondernemers bewust om met bemesting, weidegang en voederwinning, is de voerefficiëntie van de bedrijven gemiddeld goed en scoren de bedrijven al jaren goed op de fosfaat- en stikstofbenutting.

Er is een duidelijke samenhang tussen een bewuste landbouwpraktijk, mineralenbenutting en broeikasgasemissies. Zo bleken bedrijven die scherp zijn op de aanvoer en het verbruik van krachtvoer en kunstmest ook gunstiger te scoren op het kengetal CO2-equivalenten per kilo meetmelk. Ook wist een aantal bedrijven het stroomverbruik grotendeels met zelf opgewekte energie te compenseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer