Boer Midden-Delfland scoort met kringlooplandbouw

Tien jaar kringlooplandbouw in Midden-Delfland heeft de melkveehouderij in het gebied fors duurzamer gemaakt. De CO2-uitstoot per kilo melk is in tien jaar met 15 procent gedaald. De melkproductie per koe steeg juist.

Boer+Midden%2DDelfland+scoort+met+kringlooplandbouw
© Koen van WIjk

Dat blijkt uit de gemiddelde duurzaamheidskerngetallen van dertig melkveehouders over de jaren 2008 tot en met 2017. Vandaag krijgen de boeren hun kringloopcertificaat over 2017 uitgereikt bij Urban Farmers in Den Haag.

Over de gehele linie zijn de melkveebedrijven duurzamer geworden. De bedrijven produceren ruim 9 procent meer melk per hectare, met minder verliezen van stikstof en fosfaat. De fosfaatbenutting per dier bleef gelijk, die in de bodem stijgt. Daardoor is er minder uitspoeling naar grond- en oppervlaktewater.

Grondgebonden

Het percentage fosfor in het rantsoen daalde met gemiddeld 12 procent, het eiwitgehalte in het rantsoen daalde met ruim 9 procent.

Het aandeel eiwit dat op eigen grasland werd geteeld steeg ook fors, wat een teken is van een hogere mate van grondgebondenheid.

Kringloopprogramma

Het programma Kringloopboeren Midden-Delfland is een van de langst lopende kringloopprogramma's in Nederland. Het is een samenwerking tussen LTO Noord Delflands Groen, gemeente Midden-Delfland en provincie Zuid-Holland.

De partijen werken in dit breed opgezet programma aan behoud, ontwikkeling en verduurzaming van het agrarisch cultuurlandschap met de koe in de wei. Onder meer draaien tientallen boeren mee in studieclubs rond kringlooplandbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer