Boeren tegen Natura 2000 Wierdense Veld

Boeren zijn tegen de aanwijzing van het Wierdense Veld als Natura 2000-gebied. Zij vinden het niet terecht dat zij wel maatregelen moeten treffen om het hoogveen te herstellen en drinkwaterbedrijf Vitens niet. Deze kritiek uitten zeven ondernemers donderdag bij de Raad van State.

Boeren+tegen+Natura+2000+Wierdense+Veld
© Huisman Media

Om de natuurwaarden te behouden, moet het waterpeil in het gebied omhoog en sloten worden gedempt. Hierdoor stijgt het grondwater op de omliggende percelen. Vitens mag volgens de boeren doorgaan met waterwinning in het gebied.

'Daar gebeurt niets mee', stelt melkveehouder Bram Egberts in het Overijsselse Hoge Hexel. Dat betekent volgens de melkveehouder dat er 'half werk' wordt geleverd. 'Het is een en-ensituatie. De maatregelen die de boeren moeten nemen, zijn onvoldoende om het hoogveen te herstellen', betoogt Egberts.

'Verplaatsing enige optie'

De maatregelen treffen rond de vijftien agrarische ondernemers. Op sommige plekken wordt het grondwater tot het maaiveld verhoogd. Dit beperkt de bedrijfsvoering dusdanig, dat verplaatsing van de bedrijven de enige optie is, stellen de boeren. Ze vinden dat hiervoor compensatie moet komen.

Op initiatief van onder andere LTO Noord is een onderzoek gaande naar de impact van de wateronttrekking in het gebied. 'Er zijn onderbuikgevoelens. We organiseren iets aan de bovenkant, terwijl Vitens aan de onderkant water onttrekt', stelt LTO Noord-regiobestuurder Klaas de Lange. 'Aan de andere kant hebben we ook schoon water nodig. En dit pompstation is een kwalitatief goed aftapstation', zegt hij. Vitens praat hierover mee met de betrokken partijen in het gebied.

Het Wierdense Veld werd in november vorig jaar als laatste Overijsselse gebied aangewezen als Natura 2000-gebied. Het gebied van ongeveer 420 hectare is een restant van een ooit uitgestrekt veenlandschap in Twente.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer