Natura+2000%3A+familie+vestigt+hoop+op+Overijsselse+politiek
Reportage
© Ruud Ploeg

Natura 2000: familie vestigt hoop op Overijsselse politiek

Het zijn sombere tijden voor familie Marskamp in Wilsum, tussen Zwolle en Kampen. De plek waar zij als vierde generatie boeren, moet natuur worden. 80 procent van hun huiskavel is daarvoor bestemd. Zonder overleg vooraf.

Het is een mooie, zonnige winter dag. Het melkveebedrijf van familie Marskamp ligt prachtig langs de rivier de IJssel bij Wilsum. In figuurlijke zin pakken donkere wolken zich echter samen boven de boerderij in de uiterwaarden. 80 procent van hun huiskavel is in het kader van Natura 2000 aangewezen om natuur te worden.

Waar nu hun zeventig koeien grazen, moet ruimte komen voor stroomdalgrasland, grashaverhooiland en kievitsbloemenhooiland. Ook moet de natuurontwikkeling zorgen voor uitbreiding van het leefgebied van de porseleinhoen.
Voor Roelof en Christien Marskamp kwam het nieuws als donderslag bij heldere hemel. Ze wisten van niets. Niemand is ooit langs geweest om de plannen met de melkveehouders te bespreken.

Bezwaartermijn verlopen

Niemand heeft de ondernemers in de Koppelerwaard geattendeerd op het feit dat ze bezwaar konden maken. Pas nadat de bezwaartermijn al enkele maanden was verlopen, kwam een projectleider van provincie Overijssel langs om het over de plannen te hebben. De ondernemers waren verbijsterd.

Dit is de enige plek bij het dorp waar nog koeien in de uiterwaarden lopen

Roelof Marskamp, melkveehouder in Wilsum

Die verbijstering heeft plaatsgemaakt voor strijdlust, al is het tegen wil en dank. 'We hebben er nooit om gevraagd. Je zit er helemaal niet op te wachten dat je in zo'n situatie terechtkomt. Het geeft ook ontzettend veel stress en het kost veel tijd. Het houdt je heel erg bezig', zegt Roelof Marskamp.

Toezegging gedeputeerde

Inmiddels heeft de familie ingesproken bij de Provinciale Staten. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen van gemeente Kampen is langs geweest. Er staat een werkbezoek gepland van Provinciale Statenleden en ook gedeputeerde Hester Maij heeft aangegeven zich te verdiepen in de situatie. De gedeputeerde heeft toegezegd dat het bezwaar van de familie Marskamp alsnog wordt behandeld.

Het hele gebeuren heeft het vertrouwen in de overheid bij de familie Marskamp behoorlijk geschaad. 'Het is net alsof wij bewust niet op de hoogte zijn gesteld', vertelt Roelof Marskamp. 'Om het erdoor te drukken.' Christien Marskamp: 'Gemeente Kampen is twee dagen voor het verlopen van de bezwaartermijn nog getipt. Een buurman die hier ook grond heeft, wist het nog later dan wij.'

Steun van Dorpsbelangen Wilsum

Gemeente Kampen heeft zich tegen de natuurontwikkeling gekeerd in de Koppelerwaard, de uiterwaarden waar de boerderij van de familie Marskamp in ligt. LTO Noord vindt de plannen veel te ver gaan en wil dat de provincie zoekt naar alternatieven. Ook vereniging Dorpsbelangen Wilsum is tegen de plannen en steunt de familie.
Alle inwoners van het dorp, op één na, hebben de petitie ondertekend waarin ze de provincie oproepen om af te zien van het plan.

'Dat is wel heel bijzonder', vindt Roelof Marskamp. 'Dit is ook nog de enige plek bij het dorp waar nog koeien in de uiterwaarden lopen. De mensen uit het dorp zien dat ook heel graag. Aan de andere kant is al natuur in de uiterwaarden ontwikkeld. Gemeente Kampen vindt ook dat er al genoeg natuur bij is gekomen in de gemeente.'

Sociale rol

Dorpsbelangen Wilsum vindt de sociale rol die het melkveebedrijf heeft voor het dorp van belang. Regelmatig komen er kinderen uit het dorp op het bedrijf. De familie Marskamp is actief in het verenigingsleven en de boerderij biedt plaats voor pleegkinderen.

De ondernemers hebben ook kritiek op de procedures. 'We moesten bezwaar maken bij provincie Gelderland, maar wij wonen in Overijssel', vertelt Christien Marskamp. 'De advertenties in de krant die dit aangaven, hadden alleen het logo van provincie Gelderland. Dat is toch verwarrend? Dan reken je er toch niet op dat het iets kan zijn dat voor jou van belang is?'

Overijssel

De hoop van de familie Marskamp is nu gevestigd op Provinciale Staten van Overijssel. Ze hopen dat ze de Statenleden kunnen overtuigen dat het geen goed plan is en dat het proces niet op een zorgvuldige manier is verlopen. Het CDA heeft inmiddels vragen gesteld.

Tijdens de inspraakmogelijkheid in de Provinciale Staten bleek dat de Statenleden verbaasd waren. Maij zei dat het niet is zoals provincie Overijssel het graag ziet. Die wil dat de planuitwerking in goed overleg met de omgeving gebeurt.

Vijfde generatie

Voor zoon Arjan Marskamp (21) staat er veel op het spel. Hij hoopt als vijfde generatie aan de slag te kunnen in de Koppelerwaard. 'Ik wil graag op deze plek boeren en ondernemen.'

Roelof Marskamp: 'Vergeet niet dat we hier als familie alles hebben opgebouwd. Al 135 jaar boeren wij op deze plek. Dat doen wij zoals mensen het graag zien: grondgebonden met de koeien in de wei.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer