CDA+wil+opheldering+Natura+2000+Koppelerwaard
Nieuws
© Ruud Ploeg

CDA wil opheldering Natura 2000 Koppelerwaard

De Overijsselse CDA-fractie heeft vragen gesteld over de ontwikkeling van natuur in de Koppelerwaard bij Wilsum. De plannen lijken voor één gezinsbedrijf het einde te betekenen op die locatie.

CDA-Statenlid Marco van der Vegte wil een goed beeld krijgen van de stand van zaken in de Koppelerwaard. 'Het grootste deel van het Natura 2000-gebied Rijntakken, waar de Koppelerwaard onderdeel van is, ligt in Gelderland en wordt in zijn geheel door Gelderland uitgevoerd. Familie Marskamp uit het Overijsselse Wilsum was hier niet van op de hoogte en kwam er te laat achter. Daardoor kwam hun zienswijze op de plannen te laat. Als de plannen zoals deze er nu liggen, worden uitgevoerd, moet het bedrijf stoppen.'

Voor de CDA-fractie is het van belang om voor het werkbezoek in maart alle feiten op een rij te hebben. 'Wellicht is er ruimte om naast de maatregelen die nodig zijn voor de natuur ruimte te houden voor het familiebedrijf van de familie Marskamp.'

Verbaasd

Volgens Van der Vegte waren alle landbouwwoordvoerders in de provincie Overijssel verbaasd over de gang van zaken. 'Overijssel heeft veel Natura 2000-gebieden. Bij al deze gebiedsprocessen is communicatie belangrijk. Dat wordt zorgvuldig gedaan. Daarom waren we not amused, toen we dit verhaal hoorden. Het mag niet zo zijn dat mensen zoiets ingrijpends voor hun bedrijf in de krant moeten lezen zonder zelf op de hoogte te zijn.'

Volgens het CDA-Statenlid moet het mogelijk zijn om de natuurdoelen in de Koppelerwaard ook op een andere plek te realiseren. 'Het Natura 2000-gebied Rijntakken bestrijkt een heel uitgebreid gebied.'

Eenheid in beleid

Een eigen afweging voor provincie Overijssel om het plan aan te passen moet volgens Van der Vegte mogelijk zijn. 'Gelderland gaat niet over de inwoners van Overijssel. Uiteraard moet er wel eenheid in het beleid zijn.'

Het CDA-Statenlid wil weten of de informatievoorziening inderdaad tekort heeft geschoten. Ook wil hij weten op welke manier de economische belangen van het bedrijf zijn afgewogen tegen het natuurbelang.

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  60 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer