Statenleden+bezoeken+knelgeval+Natura+2000
Nieuws
© Martijn van Rossum

Statenleden bezoeken knelgeval Natura 2000

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen is ervan overtuigd dat een maatwerkoplossing kan worden gevonden voor familie Marskamp in de Koppelerwaard in Wilsum, als de politieke wil er is. Dat zei hij woensdag tijdens een werkbezoek van statenleden van provincie Overijssel.

Het bedrijf verkeert tussen hoop en vrees nu 80 procent van hun grond is aangewezen voor natuurontwikkeling in het kader van Natura 2000 Rijnstrangen. Het bedrijf van familie Marskamp is het laatste bedrijf tussen Zwolle en de IJsselmond dat nog koeien in de uiterwaarden heeft lopen. De inwoners van het dorp hebben zich mede daarom tegen het natuurplan gekeerd.

Tijdens het werkbezoek werd door medewerkers van de provincie uitleg gegeven over het proces, de Natura 2000-doelstellingen en de situatie voor de Koppelerwaard waar familie Marskamp het bedrijf heeft.

Zienswijze

Familie Marskamp kreeg vorig jaar pas na de sluitingstermijn voor de zienswijzen te horen dat hun land op aangewezen is voor natuurontwikkeling. Hun zienswijze wordt nu alsnog meegenomen. Dat heeft gedeputeerde Hester Maij (CDA) toegezegd.

Ik ken zo nog tien bedrijven die in een vergelijkbare situatie verkeren

Klaas de Lange, bestuurder LTO Noord

Verschillende statenleden vinden het belangrijk dat familie Marskamp het vertrouwen weer terugkrijgt in de provincie. De provincie zelf wil ook zorgvuldig omgaan met de zienswijze van familie Marskamp en het vervolgproces. Volgens Albert Boeve van Dorpsbelangen Wilsum is het belangrijk dat de onzekerheid zo kort mogelijk duurt.

Natuurdoelen

Zowel familie Marskamp als vereniging Dorpsbelangen Wilsum hebben grote twijfels of de natuurdoelen die voor dit gebied gelden wel gerealiseerd kunnen worden. Voor een aantal doelen zijn natte omstandigheden nodig. 'Door het project Ruimte voor de rivier treedt de rivier hier steeds minder vaak buiten haar oevers', stelt Roelof Marskamp.

'Of je moet 800.000 kuub grond afvoeren. Maar dat is nogal duur. Bovendien komen dan ook grond van de ijsbaan en het tuinencomplex onder water te staan. Dan krijg je pas echt ruzie met het dorp.'

Achterstand

LTO Noord-bestuurder Klaas de Lange ziet vaker dat bedrijven pas laat in een proces betrokken raken bij natuurontwikkeling. 'Je hebt dan een achterstand. Ik ken zo nog tien bedrijven die in een vergelijkbare situatie verkeren. Het bedrijf van familie Marskamp is zo'n gewenst bedrijf. Een prachtig grondgebonden bedrijf met een verschillende maatschappelijke functies.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer