Voorstel GLB valt niet in goede aarde
De voorstellen voor een nieuw Europees landbouwbeleid vallen niet in goede aarde bij het CDA in het Europees Parlement. Ook natuur- en milieuorganisaties zijn kritisch op de plannen.
De Europese Commissie presenteerde vandaag de voorstellen voor het beleid na 2020, waarover de komende twee jaar wordt besloten.
'Deze insteek wordt zeker niet de uitkomst, wat mij betreft', zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. 'De verlaging van het budget geeft een groot probleem voor de boeren. Dit ondermijnt de sector en de voedselzekerheid van 520 miljoen consumenten in de EU.'
Bestemmen voor andere doelen
Belangrijk probleem is dat ieder land voortaan aanzienlijke delen van de boerengelden mag bestemmen voor andere doelen, vindt Schreijer-Pierik. 'Zo krijgen we onaanvaardbare verschillen tussen de landen, een heel ongelijke concurrentie.'
Als voorbeeld noemt de CDA-Europarlementariër dat het mogelijk is dat Nederlandse boeren straks 30 procent minder geld ontvangen dan hun Duitse concurrenten. 'Dat kan niet waar zijn. Dit is het einde van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in de EU.'
Geld behouden
Schreijer-Pierik wil dat dit geld in de landbouwsector blijft, zoals om boeren en tuinders te betalen voor hun inspanningen voor milieu en waterkwaliteit (groene en blauwe diensten).
De CDA-Europarlementariër is wel positief over het plan om subsidie voor de allergrootste boerenbedrijven af te romen ten gunste van familie- en gezinsbedrijven in de landbouw. Dat treft vooral enkele megaboerderijen in Oost-Europa.
'Gemiste kans'
Natuur- en milieuorganisaties in Europa en Nederland, waaronder Greenpeace en Natuurmonumenten, zijn teleurgesteld in de nieuwe wetsvoorstellen voor het GLB. Zij vinden dat de bescherming van de natuur en de biodiversiteit in de wetsvoorstellen slecht zijn geregeld en spreken van een gemiste kans.
De organisaties doen daarom een oproep aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om ervoor te zorgen dat het GLB daadwerkelijk wordt ingezet voor een landbouw die opereert in evenwicht met natuur en dit alsnog te verankeren in de nieuwe wetsvoorstellen.
Ongelijk speelveld
De natuur- en milieuorganisaties stellen dat het nieuwe beleid geen garantie biedt voor duurzame landbouw, biologische landbouw en natuurherstel. Lidstaten die wel werk willen maken van de bescherming van natuur en milieu, komen hierdoor in de knel omdat een ongelijk speelveld ontstaat.
Om dit te voorkomen moet de Europese Unie natuur- en milieubescherming beter borgen in het nieuwe beleid. Alleen zo komt een duurzaam perspectief dichterbij voor boer en natuur.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 280TCN
2001, P.O.A.
-
Valmet 405 16 +8 hydr remventiel
Gebruikt, € 7.500
-
Lely Splendimo 320FC
2014, € 8.850
-
Massey Ferguson 6S.165 Dyna-6 Efficient
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Specialist toezicht en handhaving
Waterschap Rivierenland - Tiel - Rivierengebied
Regiobestuurder (voorzitter Flevoland) LTO Noord
LTO Noord - Flevoland
Technisch Specialist Voedergewassen
Barenbrug - Nijmegen, Nederland
Weer
-
Donderdag14° / 8°75 %
-
Vrijdag16° / 8°70 %
-
Zaterdag16° / 8°10 %