Zorgen bij LTO over gelijk speelveld in EU

LTO Nederland reageert positief op de plannen van Eurocommissaris Phil Hogan om het landbouwbeleid doelgerichter te maken. Wel pleit de belangenorganisatie voor behoud van het Europese landbouwbudget.

Zorgen+bij+LTO+over+gelijk+speelveld+in+EU
© DIRK HOL

Veel van de plannen van Hogan zullen afhangen van de uitwerking op nationaal niveau, stelt LTO Nederland, dat ook zorgen heeft over het gelijke speelveld in de interne Europese markt.

EU-lidstaten krijgen fors meer vrijheid bij het uitvoeren van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2020, als het aan de Europese Commissie ligt. Hogan wil het GLB daarmee doelgerichter maken en minder bureaucratisch.

Onbegrip

Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland vindt het een goede ontwikkeling dat lidstaten meer vrijheid krijgen. 'Boeren en tuinders worden vaak geconfronteerd met Europese one-size-fits-all-regeltjes. Dit leidt vaak tot frustratie en onbegrip. Boeren werken het hele jaar door op hun bedrijf en weten als geen ander hoe je op de beste manier kunt bijdragen aan biodiversiteit en klimaat.'

Boeren hebben een grote verantwoordelijkheid voor het beheren van ons platteland, zegt Calon. 'Hier zijn zij zich van bewust en zij willen graag bijdragen aan wensen vanuit de maatschappij, maar hier moeten ze wel de ruimte voor krijgen. De plannen van de Europese Commissie zijn daarom een stap in de goede richting.'

Concurrentienadeel

De LTO-voorzitter waarschuwt echter wel voor een ongelijk speelveld. 'Het moet niet zo zijn dat onze boeren en tuinders een concurrentienadeel gaan ondervinden ten opzichte van collega's in andere landen, wanneer de Nederlandse invulling straks strenger blijkt uit te pakken dan de uitvoering in andere landen. Het is aan de Europese Commissie om hier goed op toe te zien.'

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid krijgt wel minder geld te besteden, als het aan de Europese Commissie ligt. De Europese Commissie wil het landbouwbudget met 5 procent korten. Dit is de Europese Commissie op veel kritiek komen te staan vanuit de landbouwsector. omdat er tegelijkertijd een hoger ambitieniveau (klimaat en milieu) wordt gevraagd.

Tegenwerken

'LTO Nederland pleit in Brussel voor behoud van het huidige landbouwbudget. Een lager budget kan ontmoedigend werken en de goede plannen van de Europese Commissie juist tegenwerken', aldus Calon.

De LTO-voorzitter is ook niet te spreken over de mogelijke verdeling van de korting over de EU-lidstaten. Sommige lidstaten gaan er in het voorstel van Hogan zelfs op vooruit. Dat gaat ten koste van het budget voor Nederland.

Gevolgen korting

'De Nederlandse grond- en arbeidskosten zijn de hoogste van Europa. Nederlandse boeren zullen de gevolgen van een korting op het budget dus eerder voelen dan hun Europese collega's. Daarom verzetten we ons hiertegen.'

De GLB-voorstellen gaan over de periode 2020-2027. In mei 2019 zijn er Europese verkiezingen. Het is de ambitie van de Europese Commissie om voor die tijd een akkoord te bereiken met het Europees Parlement en de Raad van landbouwministers. De kans dat dit gaat lukken is volgens betrokkenen erg klein. Mogelijk dat boeren pas in 2022 of 2023 iets gaan merken van het nieuwe beleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer