Milieuorganisaties%3A+vergroening+borgen+in+GLB
Nieuws
© Twan Wiermans

Milieuorganisaties: vergroening borgen in GLB

Vier milieuorganisaties vrezen dat het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) voor de periode 2021-2027 slecht uitpakt voor het milieu. Zij willen dat vergroeningsdoelstellingen worden gewaarborgd.

Dat hebben de organisaties, European Environmental Bureau, Greenpeace, Birdlife Europe en World Wildlife Fund, laten weten in een gezamenlijke schriftelijke reactie aan de directeur-generaals van de betrokken Europese departementen. Zij baseren zich daarbij op de voorstellen die de afgelopen periode bekend zijn geworden.

De toekomstplannen van het GLB geven de lidstaten ruimte om op nationaal niveau prioriteiten te stellen en flexibeler met het Europese beleid om te gaan. Dat betekent ook dat in enige mate met budgetten geschoven mag worden tussen de eerste pijler, inkomensondersteuning en marktbeleid, en de tweede pijler, plattelandsontwikkeling.

De milieu- en natuurorganisaties denken dat lidstaten de voorkeur geven aan hun nationale plannen om vervolgens een deel van de vergroeningsdoelstellingen van het GLB te laten vallen. 'Dit kan alleen worden voorkomen door alle gezondheids-, klimaat- en milieudoelstellingen verplicht te stellen voor alle lidstaten', zeggen ze.

Waarborgen

De nieuwe GLB-afspraken moeten volgens de organisaties duidelijke waarborgen bevatten om te voorkomen dat GLB-middelen worden uitgegeven aan subsidies die op korte en lange termijn schade aan het milieu, het klimaat en de economie veroorzaken.

De natuur- en milieugroepen willen dat de Europees Commissie voldoende tijd en middelen reserveert om nationale plannen goed te beoordelen op hun waarde voor het milieu.

Onderbouwing

De regels moeten zo zijn opgezet dat de lidstaten een wetenschappelijke milieuonderbouwing geven van hun plannen. Dat is volgens de milieuorganisaties cruciaal voor het slagen van de door de Europese Commissie beoogde overgang naar duurzame landbouw. Als de veranderingen aan het GLB juist tegengesteld uitpakken, ondermijnt dat de geloofwaardigheid van de Europese Unie, vinden ze.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  15° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 11°
  70 %
Meer weer