Boomteelt zet flinke stappen met mechanische onkruidbestrijding

Boomkwekers in regio Treeport Zundert laten zien dat ze door regelmatig schoffelen en eggen het gebruik van herbiciden aanzienlijk kunnen beperken.

Dat bleek afgelopen vrijdag tijdens een demomiddag mechanische aanpak op de praktijkbedrijven van boomkwekerij Verpaalen-Herijgers in Zundert en boomkwekerij Leenaerts-Halters in Wernhout.

Meest gebruikte technieken voor mechanische onkruidbestrijding op de boomteeltbedrijven zijn schoffelen en wiedeggen. Schoffelen gebeurt al of niet in combinatie met lucht om onkruiden op de plantrijen weg te blazen.

Adviesorganisatie Delphy begeleidt een groep van acht Brabantse boomkwekers bij het toepassen van mechanische onkruidbestrijding op hun bedrijven. Deze kwekers vormen samen een werkgroep en worden onder meer ondersteund vanuit het project Schoon Water voor Brabant.

Bos- en haagplantsoen

Uit de ervaringen van de afgelopen drie tot vier jaar concludeert Delphy dat het in de boomteelt goed mogelijk is om mechanische onkruidbestrijding toe te passen. 'In kwekerijen voor bos- en haagplantsoen zijn de resultaten erg goed', zegt teeltadviseur Arie Schipper van Delphy. 'In sommige siergewassen is mechanische onkruidbestrijding een grotere uitdaging vanwege de kans op schade.'

Boomkweker Harrie Verpaalen vertelt tijdens de rondgang op zijn bedrijf dat de mechanische onkruidbestrijding behoorlijk arbeidsintensief is. 'Wij schoffelen en eggen afwisselend ongeveer om de tien tot veertien dagen. Voorheen waren vaak twee bespuitingen in één seizoen voldoende.'

Wel stelt Verpaalen dat hij afgelopen seizoen het gebruik van herbiciden heeft kunnen beperken tot één bespuiting met een lage dosering van een herbicidenmix. 'Onze besparing op het middelengebruik is ongeveer 75 procent', schat de Brabantse boomkweker.

Corné Leenaerts startte drie jaar geleden met schoffelen en aanaarden op zijn bedrijf. 'In de loop van de tijd leer je wat kan en wat niet kan. Het is belangrijk om de schade aan het gewas te minimaliseren. Nu schoffelen wij voornamelijk met lucht en gebruiken we een roterende eg.'

Extra machinekosten

Delphy berekende dat de mechanische onkruidbestrijding voor 500 tot 1000 euro aan extra machinekosten per hectare met zich meebrengt. Daar staat een gemiddelde besparing van 400 euro per hectare op het gebruik van herbiciden tegenover. Schipper meldt dat de meerkosten verder worden gecompenseerd door de betere kwaliteit van de gewassen.

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer