Camera+helpt+bij+schoffelen+en+data+verzamelen
Nieuws
© Eigen Foto

Camera helpt bij schoffelen en data verzamelen

Onderzoekers van Wageningen UR hebben automatische schoffelmachines ontwikkeld waarmee naast in de rij, ook tussen de planten in de rij kan worden geschoffeld. De machine verzamelt tegelijk data.

De WUR-onderzoekers van BU Glastuinbouw hebben hierbij gewerkt aan de herkenning van de planten met behulp van camerabeelden. De beheersing van de onkruiddruk is daarmee sterk verbeterd.

Bij de biologische groenteteelt is het onkruidvrij houden van het perceel een van de grootste problemen. Dit vraagt veel arbeid maar is belangrijk voor een goede kwaliteit van het gewas. De door onderzoekers ontwikkelde techniek is gebaseerd op camerabeelden van het gewas. In de schoffelmachine hangen verschillende camera's waarmee beelden worden gemaakt van het gewas en het onkruid.

Meer data

Tot op heden wordt er naast het onkruid wieden geen gebruik gemaakt van de data. Omdat er veel meer informatie uit de beelden van de schoffelmachine gehaald kan worden, is er een nieuw project gestart. Het doel is om gewasgroei, onkruiddruk, oogstmoment en nutriëntentekorten in kaart te brengen.

De informatie kan als verschillende kaarten worden weergegeven in een bestaand managementsysteem. Door alle data op een gebruiksvriendelijke manier weer te geven moet het eenvoudiger voor de gebruiker worden om keuzes te maken voor een efficiëntere teelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer