Kvik-up ruimt wortelonkruiden op

Boeren in Zuid-Limburg krijgen de beschikking over een Kvik-up. De machine voor het mechanisch bestrijden van wortelonkruiden is gestationeerd op proefboerderij Wijnandsrade en is te huur.

Kvik%2Dup+ruimt+wortelonkruiden+op
© Nieuwe Oogst

De Kvik-up was te zien tijdens een demonstratie van het Praktijknetwerk Mechanische Onkruidbestrijding Zuid-Limburg. De deelnemers waren gelijk enthousiast. Deze machine moet beschikbaar zijn in het gebied, was de reactie.

De Deense machine snijdt met rijen ganzenvoeten de bodem door. Aangedreven rotortanden pakken de grond en het onkruid op en gooien het naar achteren. Omdat grond relatief zwaar is, komt het onkruid boven op de grond te liggen.

Pleksgewijs

Sjef Crijns van DLV Plant: ‘We zijn verbaasd over het resultaat. Veel kweek komt boven op de grond te liggen en gaat dood bij droog en zonnig weer. Op plekken met veel kweek is de grond na bewerking wit.’

Het idee is om de machine vooral pleksgewijs in te zetten. Bij kweek lijkt een bewerkingsdiepte van 5 tot 7 centimeter voldoende. Bij onkruiden met een penwortel kan een diepte van 15 tot 20 centimeter nodig zijn.

Te huur

Via proefboerderij Wijnandsrade krijgen boeren in Zuid-Limburg vanaf dit seizoen de beschikking over een Kvik-up met een werkbreedte van 4 meter.

De machine is inclusief trekker en chauffeur te huur voor 87,50 euro voor het eerste uur en daarna 77,50 uur. De capaciteit is ongeveer 1,5 hectare per uur.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer