Utrecht+mag+geen+ganzen+vergassen
Nieuws
© Han Reindsen

Utrecht mag geen ganzen vergassen

Provincie Utrecht mag van de rechter niet doorgaan met het vergassen van Grauwe ganzen, Canadese ganzen en verwilderde gedomesticeerde ganzen met behulp van CO2.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht op 20 maart bepaald in een zaak die door de Faunabescherming was aangespannen. Volgens de Faunabescherming is het vergassen met CO2 van ganzen een extreme bestrijdingsmethode, waarvan de noodzaak onvoldoende was onderbouwd.

Er is volgens hen geen bewijs dat het vergassen van jaarlijks duizenden ganzen de populatie in de provincie kan verkleinen. Ook is onvoldoende bewijs dat de maatregel de door boeren geclaimde landbouwschade doet afnemen. ook vindt de Faunabescherming dat de landbouwschade overdreven wordt.

Verrast

LTO Noord en het Provinciaal Ganzenberaad Utrecht (PGU) zijn verrast door de uitspraak.

'We dachten dat we ons faunabeheerplan goed onderbouwd hadden, ook cijfermatig. We hebben de opdracht de ganzenschade te verkleinen, maar nu wordt de gereedschapskist daarvoor weer leger', stelt Anton van Garderen, portefeuillehouder Faunazaken van LTO Utrecht.

PGU en LTO Noord beraden zich nog op een reactie. 'Met jaarlijks 1,2 miljoen euro aan schade aan de landbouw kun je niet van overdrijving spreken', stelt Van Garderen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 6°
  0 %
 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer