Boeren Schiermonnikoog krimpen veestapel in

Melkveehouders op Schiermonnikoog krimpen hun veestapel uiterlijk in 2020 in met 35 procent. Dat hebben ze afgesproken met Natuurmonumenten en gemeente Schiermonnikoog.


Boeren+Schiermonnikoog+krimpen+veestapel+in
© Ida Hylkema

De inkrimping is het gevolg van de PAS-maatregelen, de stikstofuitstoot moet naar beneden om de natuur in de duinen en de polder meer een kans te bieden. De stikstofuitstoot neemt naar verwachting met 35 procent af als de boeren minder koeien gaan melken.

'Met die PAS-maatregelen zijn we niet blij', stelt melkveehouder Ludy van der Bijl en sinds kort de nieuwe voorzitter van LTO Noord Schiermonnikoog. 'In overleg met het Louis Bolk instituut hebben we een businessplan opgesteld om een oplossing te zoeken.'

Een luchtwasser plaatsen is geen reële optie, geeft Van der Bijl aan. 'Hier komen jaarlijks 300.000 toeristen. Iedere boer op het eiland ontvangt mensen. Dan moet je vakantieganger uitleggen waarom die motoren brullen. Dat werkt niet in toeristisch gebied. Dat komt het imago van de melkveehouderij niet ten goede.'

Vaste wal

De zeven melkveehouders op het eiland molken in 2016 een dikke zeshonderd koeien. Dat aantal gaan ze terugbrengen naar 440. 'Door de fosfaatreductieregeling melken we al minder. En een boer is ook op vaste wal gaan melken, daar zijn ook al zestig koeien naartoe gegaan.'
De bedoeling is dat de ongeveer 3 miljoen kilo melk verwerkt wordt tot kaas in een zuivelfabriek op het eiland. 'Kaas is lang houdbaar en toeristen kunnen het zo meenemen', verklaart Van der Bijl. 'Supermarkten en hotels vragen om dagverse producten, maar afzet daarvan is veel lastiger.' De melk wordt geproduceerd volgens de biodiversiteitseisen van Albert Heijn.

FrieslandCampina

Wie de melk gaat verwerken is nog onduidelijk. Gesprekken hierover zijn nog gaande. 'Wij willen graag met FrieslandCampina in zee, op iedere boerderij hangt de Campina-vlag.' Ook is nog niet helder hoe de afzet verder verloopt. Gemeente en Natuurmonumenten gaan de boeren ondersteunen bij de ontwikkeling van de zuivelboerderij en het vermarkten van de streekproducten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer