Deltaplan helpt bij herstel biodiversiteit

De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot internationale dag van de biodiversiteit. Ook op deze dag blijft de biodiversiteit in Nederland in rap tempo afnemen. Een deltaplan moet het tij keren.

Deltaplan+helpt+bij+herstel+biodiversiteit
© eigen foto

Onderzoek na onderzoek laat zien dat onze natuur en ons landschap zwaar onder druk staan. De verarming van de biodiversiteit heeft potentieel verstrekkende gevolgen, niet alleen voor onze leefomgeving maar ook voor onze voedselvoorziening.

Als reactie hierop werken 29 maatschappelijke organisaties - natuurorganisaties, boeren, wetenschappelijke instellingen, banken en bedrijven - nu samen aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Ook Wageningen University & Research werkt eraan mee.

Namens WUR maakt prof. David Kleijn uit van het team van auteurs van het plan. Na de zomer bieden zij hun gezamenlijke visie op biodiversiteitsherstel in Nederland aan minister Carola Schouten van LNV aan.

Afhankelijk

Ons hele menselijk bestaan is direct of indirect afhankelijk van biodiversiteit. Naast ons voedsel is ook het overgrote deel van onze bouwmaterialen, medicijnen en industriële grondstoffen van biologische oorsprong.

Ook voor de landbouw is biodiversiteit essentieel. Uit onderzoek van onder andere WUR blijkt dat de insectenstand ook in Nederland sterk onder druk staat, met een afname van soms wel 75 procent.

Oplossingen

Het Deltaplan Biodiversiteit biedt breed gedragen oplossingen voor het herstel van biodiversiteit in natuurgebieden, landbouwgebieden en de openbare ruimte. Het versterken van de natuurlijke verbindingen tussen deze gebieden krijgt speciale aandacht.

Dit ambitieuze plan wordt vanaf eind 2017 uitgewerkt door een team van specialisten. Via gesprekken en onderzoek in alle betrokken sectoren werken zij toe naar een uitvoerbaar plan om de biodiversiteit te herstellen en Nederland rijker te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer