Schrik zit erin bij veenweideboeren

'De schrik zit erin bij boeren in het Friese veenweidegebied, daar moeten we iets mee.' Hiervoor waarschuwde voorzitter Trienke Elshof van LTO Noord-regio Noord de statencommissie woensdag.

Schrik+zit+erin+bij+veenweideboeren
© Persbureau Noordoost

Het voorstel van de oppositie over biodiversiteit in de veenweide heeft veel onrust veroorzaakt binnen de sector, gaf Elshof aan.

'De mensen schrikker ervan. Ze vragen zich af of er nog meer komt. Dit plan drukt nog harder dan de opgave die er ligt. Het is heel jammer dat dit initatief de bereidwilligheid om mee te doen aan de pilots doorkruist. Zonder bijvoorbeeld een financiele onderbouwing kunnen de mensen de hakken in het zand zetten', stelde ze. LTO Noord had gisteren een gesprek met de PvdA over het voorstel.

Samenwerking

'Als de plannen moeten worden uitgevoerd, moet je dat samen met de sector doen', aldus Elshof. Hans van der Werf, directeur van de Friese Milieufederatie, vindt dat ook. 'We zijn heel blij dat we samen met LTO, terreinbeheerders en anderen met een advies zijn uitgekomen. Dat is overgenomen door de staten. We zijn nu tot uitvoering gekomen. '

Hij roept de commissie op om eruit te komen. 'Dit dossier is te belangrijk om te laten voortsudderen.'

Concrete doelstellingen

Volgens PvdA'er Hetty Jansen, een van de initatiefnemers van het voorstel, is het plan geen poging om de bestaande processen te forceren. 'De essentie is om concrete doelstellingen voor biodiversiteit en duurzame landbouw te formuleren in het gebied.' Retze van der Honing van GroenLinks zei dat in de uitvoering 'natuurlijk' iedereen hiermee aan de slag gaat. 'U komt aan zet. Maar we hebben het nu over politieke doelstellingen.'

Elshof gaf aan dat niemand gebaat is bij wachten en stilzitten. 'We moeten met z'n allen een besluit durven nemen. We zien nu dat processen stagneren. Peilen worden niet aangepast. Boeren kunnen niet verder, omdat de uitvoering soms te lang duurt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer