Pas vanaf 10 hectare is zonnepark interessant
De SDE+-subsidie ondersteunt duurzaam opgewekte energie uit zon, wind, water en biomassa. Zonne-energie is het populairst onder aanvragers.

Waarom is er zoveel interesse in zonneparken?
De opbrengsten van zonnepanelen zijn in de laatste jaren sterk verbeterd. Ontwikkelaars bouwen graag grote aaneengesloten parken, omdat die het hoogste rendement bieden. De overheid streeft naar 16 procent hernieuwbare energie in 2020. Zonne-energie moet daaraan een flink aandeel leveren. Door het verschil in regelgeving bij provincies en gemeenten is de ontwikkeling van zonneparken een complex traject. Daarbij komt dat tegen windmolens ook veel verzet is.
Waarom leggen ze niet eerst alle daken vol?
Ook daar wordt volop aan gewerkt. Maar bij veel van deze gebouwen is in het verleden geen rekening gehouden met een extra daklast van 19 kilo per vierkante meter. Vooral fabriekspanden werden zo economisch mogelijk gebouwd. Een veilige installatie van zonnepanelen wordt dan zo kostbaar dat er vrijwel geen rendement meer te behalen is.
Hoe groot moet een zonnepark minimaal zijn?
Ontwikkelaars gaan uit van minimaal 10 hectare. Kleiner kan wel, maar dan moet de ligging zo zijn dat aansluiting op een verdeelstation geen hoge investering vergt. De contractduur van zonneparken variëren van vijftien tot dertig jaar.
Hoe zeker zijn de voorgespiegelde opbrengsten?
Vaak sluiten de ontwikkelaars van zonneparken eerst een voorlopige deal met de grondeigenaar. Dan is de hoogte van de SDE+-subsidie echter nog niet bekend. Als er in de plannen wordt gemikt op 11 cent premie per kilowattuur, maar dat wordt uiteindelijk maar 9 cent, dan zet dit direct een flink mes in de begroting van een project. De hoogste saldo's van 7.000 euro per hectare worden maar zelden bereikt.
Waar moet een boer op letten, mocht hij een deal willen sluiten?
Boeren zijn generaties lang gebonden aan hun grond en zijn daardoor aantrekkelijke partners voor ontwikkelaars van zonneparken. Dat pensioenfondsen parken overnemen als belegging is vrij gebruikelijk. Daarmee komt er geld vrij voor nieuwe investeringen. Wel is het voor de boer van belang dat het beheer van de installaties in dezelfde handen blijft.
• Lees ook: Lang niet alle grond geschikt voor zonneparken
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6090M (SB) #691713
Gebruikt, P.O.A.
-
Overige Tractor OVERIGE TRACTOREN (LH) #162198
Gebruikt, € 6.000
-
Kuhn Varimaster 151
2002, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X948 (HG) #31306
Gebruikt, € 19.872
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Vrijdag24° / 11°5 %
-
Zaterdag23° / 15°20 %
-
Zondag21° / 15°70 %