Pas vanaf 10 hectare is zonnepark interessant

De SDE+-subsidie ondersteunt duurzaam opgewekte energie uit zon, wind, water en biomassa. Zonne-energie is het populairst onder aanvragers.

Pas+vanaf+10+hectare+is+zonnepark+interessant
© Fotografie Twan Wiermans


Waarom is er zoveel interesse in zonneparken?

De opbrengsten van zonnepanelen zijn in de laatste jaren sterk verbeterd. Ontwikkelaars bouwen graag grote aaneengesloten parken, omdat die het hoogste rendement bieden. De overheid streeft naar 16 procent hernieuwbare energie in 2020. Zonne-energie moet daaraan een flink aandeel leveren. Door het verschil in regelgeving bij provincies en gemeenten is de ontwikkeling van zonneparken een complex traject. Daarbij komt dat tegen windmolens ook veel verzet is.

Waarom leggen ze niet eerst alle daken vol?

Ook daar wordt volop aan gewerkt. Maar bij veel van deze gebouwen is in het verleden geen rekening gehouden met een extra daklast van 19 kilo per vierkante meter. Vooral fabriekspanden werden zo economisch mogelijk gebouwd. Een veilige installatie van zonnepanelen wordt dan zo kostbaar dat er vrijwel geen rendement meer te behalen is.

Hoe groot moet een zonnepark minimaal zijn?

Ontwikkelaars gaan uit van minimaal 10 hectare. Kleiner kan wel, maar dan moet de ligging zo zijn dat aansluiting op een verdeelstation geen hoge investering vergt. De contractduur van zonneparken variëren van vijftien tot dertig jaar.

Hoe zeker zijn de voorgespiegelde opbrengsten?

Vaak sluiten de ontwikkelaars van zonneparken eerst een voorlopige deal met de grondeigenaar. Dan is de hoogte van de SDE+-subsidie echter nog niet bekend. Als er in de plannen wordt gemikt op 11 cent premie per kilowattuur, maar dat wordt uiteindelijk maar 9 cent, dan zet dit direct een flink mes in de begroting van een project. De hoogste saldo's van 7.000 euro per hectare worden maar zelden bereikt.

Waar moet een boer op letten, mocht hij een deal willen sluiten?

Boeren zijn generaties lang gebonden aan hun grond en zijn daardoor aantrekkelijke partners voor ontwikkelaars van zonneparken. Dat pensioenfondsen parken overnemen als belegging is vrij gebruikelijk. Daarmee komt er geld vrij voor nieuwe investeringen. Wel is het voor de boer van belang dat het beheer van de installaties in dezelfde handen blijft.

• Lees ook: Lang niet alle grond geschikt voor zonneparken

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer