Zorgen+LTO+over+Drentse+zonneparken
Nieuws
© Harry Tielman

Zorgen LTO over Drentse zonneparken

Provincie Drenthe moet vasthouden aan strakkere regels voor de vestiging van zonneparken. Dat zegt LTO Noord in een reactie op de aangepaste Omgevingsvisie, het beleidsdocument waarin de provincie de ruimtelijke ordening regelt.

Volgens LTO Noord blijft ingrijpen door de provincie geboden, omdat anders wildgroei en willekeur dreigt te ontstaan. Nu al blijkt er een run te zijn op boerengrond waar projectontwikkelaars zonneparken op willen vestigen. Hoewel die parken bijdragen aan de verduurzaming van de samenleving, waarschuwt LTO Noord dat zonder duidelijke regels zowel de landbouwstructuur als de burger er als omwonende uiteindelijk de dupe van kunnen worden.

Eerder bleek al dat provincie Drenthe de beslissing over wel of niet vestigen van een zonnepark in de aangepaste omgevingsvisie aan de gemeenten wil overlaten. Dat past namelijk goed in de Omgevingswet waar de rijksoverheid aan werkt. In de wet wordt veel ruimtelijk beleid overgelaten aan de regionale of lokale overheden.

Volledige vrijheid

In de vorige versie van de Omgevingsvisie uit 2014 was de zogenoemde afwegingsladder nog maatgevend, dat uitgangspunt is in de herziene versie verlaten, stelt LTO Noord vast. 'Het is nu volledige vrijheid, waarbij de gemeenten het maar moeten oplossen. Maar die kijken voornamelijk naar de impact op het landschap en het draagvlak onder de omwonenden. De waarde van de grond voor de landbouwstructuur speelt nagenoeg geen rol in dit proces. Bijvoorbeeld of er geen locaties zijn te vinden op de mindere landbouwgrond', zegt beleidsadviseur Roel Visser van LTO Noord.

LTO Noord wijst er in de reactie op dat een groot deel van de ambities van de provincie bij of door de agrarische sector moet worden ingevuld. 'Wij zien dan liefst een aanpak waarbij goede landbouwgrond wordt ontzien. Gemeenten worstelen met dit beleid. Tot nu toe blijken maar een paar gemeenten daar rekening mee te willen houden', stelt Visser vast.

Insteek

Ook de insteek van de provincie om ingrepen in het landschap het liefst te combineren, stuit op bezwaren bij LTO Noord. Visser geeft als voorbeeld het idee voor zonneparken in natuurgebieden.

Visser: 'Die combinaties moeten wel realistisch zijn en geaccepteerd worden. Zulke voorstellen liggen in de praktijk vaak veel lastiger dan gedacht.' LTO Noord stelt voor ook in dit geval meer sturing in te bouwen. 'Dan kan ook hier het collectieve landbouwbelang in worden meegenomen. Daarmee kan ook worden voorkomen dat het opwekken van duurzame energie verzandt in procedures'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer