Subsidie+werkt+dubbel+gebruik+zonnepark+tegen
Nieuws
© Douwe Korting

Subsidie werkt dubbel gebruik zonnepark tegen

De ontwikkeling van zonneparken in combinatie met teelten of akkerbouw wordt tegengewerkt door de systematiek achter de SDE+-subsidies. Dat melden ontwikkelaars van zonneparken aan Nieuwe Oogst.

De overheid streeft met de SDE+-subsidies naar een zo hoog mogelijke opwekking van groene energie tegen een zo laag mogelijke premie. Projecten die scherp inschrijven op een SDE+-subsidie maken daardoor de meeste kans. Hierdoor blijft er weinig budget over om installaties hoger te plaatsen, zodat er combinaties met bepaalde teelten mogelijk worden.

De ontwikkeling van het dubbelgebruik van landbouw en zonneparken zit nog in een experimentele fase. Wel zijn er al combinaties met het houden van kippen en schapen. In het Duitse Heggelbach staat een proefopstelling waar combines onderdoor kunnen rijden.

Nederland maakt een inhaalslag in de ontwikkeling van zonneparken en -daken. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat publiceerde deze week de toezeggingen van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) over het najaar 2017.
De subsidiepot van 6 miljard euro, opgebracht door een toeslag die alle huishoudens betalen op hun energierekening, wordt verdeeld over 4.215 projecten voor groene energie. Bij 3.945 aanvragen gaat het om zonne-energie.
Projectontwikkelaars laten bij het maken van plannen voor zonneparken steeds vaker hun oog vallen op landbouwgrond. Ook de interesse onder boeren groeit, door de aantrekkelijke vergoedingen.

Toegewezen landbouwareaal

In de Roadmap Zonne-energie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Topsector Energie staat dat zonneparken op termijn 0,5 tot 1 procent van het landbouwareaal wordt toegewezen. Door dubbel gebruik van grond en landschappelijke inpassing kan daar nog 1 procent bij komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer