Geen nieuwe zonneparken meer in Medemblik

Het nieuwgevormde gemeentebestuur van Medemblik wil geen nieuwe zonneparken meer op landbouwgrond. Dat staat te lezen in het coalitieakkoord 'Samen aan de slag!' van VVD, CDA, GemeenteBelangen en PvdA.

Geen+nieuwe+zonneparken+meer+in+Medemblik
© DEcAB

'We willen zonnepanelen op daken van (nieuwe) woningen en bedrijven in plaats van op het land. Landbouw- en woningbouwgrond in eigendom van de gemeente worden hiervoor niet meer beschikbaar gesteld,' aldus het coalitieprogramma.

Voorzitter Arie Schouten van LTO Noord in West-Friesland is blij met die scherpe opstelling van het nieuwe college. 'Als landbouworganisatie pleiten we er ook voor om eerst op zoek te gaan naar alternatieve loacties voor zonne-energie, om verder verlies van het agrarisch areaal te voorkomen.'

Andere gemeenten

Schouten hoopt dat ook andere gemeenten in de regio het voorbeeld van Medemblik volgen. 'In Koggenland staat ook een grote zonnepark op de rol, op de plek die eerst was bestemd voor Distriport langs de A7. De grond is nu nog in agrarisch gebruik en dat zouden we graag zo willen houden.'

Het liefst zien we in heel West-Friesland geen nieuwe panelenwoestijnen meer

Arie Schouten, voorzitter LTO Noord West-Friesland

En ook in Venhuizen zijn plannen voor een zonnepark, zo werd landbouwminister Carola Schouten onlangs ingeseind. 'Daarvoor geldt precies hetzelfde; het liefst zien we geen nieuwe panelenwoestijnen meer in West-Friesland. Alternatieve initiatieven zoals die van PWN, waarbij zonnepanelen worden geplaatst op een waterbassin in Andijk, juichen we juist toe.'

Zonnecoöperaties

Schouten is ook nauw betrokken bij de inspanningen van de zonnecoöperaties in Hoorn en Enkhuizen, om in West-Friesland gezamenlijk meer daken van bedrijven vol te leggen met zonnepanelen. 'We hebben daarover inmiddels ook een eerste sessie belegd onder onze leden, om hen daar ook warm voor te maken.'

Verder meldt de nieuwe coalitie van Medemblik ook tegen de komst van nieuwe windmolens te zijn. 'Bestaande molens mogen bij vervanging niet groter worden in ashoogte en wieklengte.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer