Trots+op+bijdrage+boeren
Column
© Nieuwe Oogst

Trots op bijdrage boeren

Buiten zijn. Een ijskoud biertje. Muziek. Friteslucht of foodtrucks. Mensen die genieten van een dagje uit. U hebt inmiddels vast een beeld gekregen. De tijd van festivals is begonnen.

Veel van die festivals vinden plaats op boerenland. Soms met een serieus verdienmodel. Maar vaker is het gewoon 'dit doe ik voor het dorp' of 'ik zit zelf in de organisatie'. Heel vaak is het een kwestie van gunnen.

Boeren dragen ook bij aan grote evenementen. Van de uitgedeelde appels tijdens de bloesemtocht (30.000 wandelaars) tot de stroom die de Nijmeegse Vierdaagse (1,5 miljoen bezoekers) nodig heeft. Dit is winst voor het milieu, een lagere energierekening voor de organisatie en een kans om te laten zien dat boeren oplossingen hebben voor bijvoorbeeld het klimaatvraagstuk.

Ik ben trots als ik zie hoe boeren betekenisvol zijn voor hun omgeving door, samen met anderen, deze bijdrage te leveren aan de gemeenschap. Al die mensen die genieten van een dagje uit, mogen best weten dat dat mede mogelijk gemaakt is door boeren. De kans om al die duizenden bezoekers deze boodschap mee te geven, is te mooi om te laten liggen.

Al die mensen die genieten van een dagje uit, mogen best weten dat dat mede mogelijk gemaakt is door boeren

Hans Huijbers, bestuurslid LTO Nederland

Kijk eens naar hoeveel boerenland de komende zes maanden wordt gebruikt om mensen een fijne dag te bieden. Hoe groot de wil van boeren is om betekenisvol te zijn voor hun regio. En hoeveel waardering er is voor deze boeren.

Laten we die paar mensen die onze mooie agrarische sector in een negatief daglicht zetten, geen kans geven om hier de glans af te halen. We mogen trots zijn op deze rol die wij vervullen in het buitengebied. Geniet van de muziek, het biertje en de mooie omgeving!

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  40 %
 • Maandag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer