Op+het+boerenerf+over+landsgrenzen+heenkijken
Column
© ZLTO

Op het boerenerf over landsgrenzen heenkijken

De Nederlandse teelt van mais staat ter discussie. Je kunt er van alles van vinden, maar Nederlands vee eet mais dat niet wordt geïmporteerd en waarvan we precies weten hoe het is geproduceerd.

We weten dat het merendeel van onze producten gretig aftrek vindt in het buitenland. We weten ook dat er het een en ander het erf opkomt uit het buitenland.

Weet u waar dat wordt geproduceerd? Of dat op een gezonde, klimaatneutrale, mens- en diervriendelijke wijze gebeurt? Niet overal liggen de kwaliteitseisen zo hoog als hier. En je kunt niet de werkwijze van elke plantage ter wereld in de gaten houden.

Ook op het erf moeten we over onze landsgrenzen kijken. We moeten weten wat er ons erf opkomt en onze afnemers stellen eisen. Denk aan afnemers van zuivel die melk alleen kopen als de koeien gecertificeerd voer krijgen.

Ook het broeikasvraagstuk is internationaal. Om te voldoen aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs zijn maatregelen van de agrarische sector essentieel.

Ik voel me verantwoordelijk voor wat mijn erf verlaat en erop komt

Hans Huijbers, voorzitter ZLTO

En dan de prijs. Wat als buitenlandse ondernemers onder minder strenge regels mogen produceren en concurreren met onze producten? Onze kwaliteit staat internationaal in hoog aanzien, maar hoe lang is men bereid meer te betalen?

Daarom nam LTO het initiatief voor een convenant Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor de Nederlandse land- en tuinbouw. Wij hebben het buitenland veel te bieden aan kennis en ervaring. Voor mij persoonlijk: ik voel me verantwoordelijk voor wat mijn erf verlaat en erop komt. Oók als het uit het buitenland komt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer