Aandacht+geeft+groei
Column
© Nieuwe Oogst

Aandacht geeft groei

Het platteland is van levensbelang. Voor boeren en bewoners, en voor stedelingen. En dat platteland heeft wat extra aandacht nodig. Steeds minder bewoners, vergrijzing, leegstaande agrarische gebouwen. Uitdagingen op het gebied van mestverwerking, uitstoot, bodem en water.

Steeds meer mensen verlaten het platteland, maar steeds meer mensen hebben het platteland nodig. Omdat hier ons voedsel wordt geproduceerd. Omdat we het meest kwetsbare dat we hebben, opvangen op het platteland. Zoals kinderen of (dementerende) ouderen. Voor recreatie, energieopwekking, waterbeheer et cetera.

Daarom ben ik met trots mede-initiatiefnemer van de prijsvraag Brood en Spelen. Ik denk dat het een mooie manier is om twee belangrijke functies van het platteland te benoemen: voedselproducent en een fijne plek om je (vrije) tijd door te brengen.

Ik dacht even terug aan 1997, toen na de varkenspest de reconstructiewet kwam. Hoge verwachtingen over een ruimtelijke vernieuwing van het buitengebied: verplaatsing van boerenbedrijven, nieuwe gebieden met ruimte voor landbouw. Helaas vond deze verplaatsing te weinig plaats. Aan alle overige maatschappelijke doelen is wel invulling gegeven. Denk aan water- en natuurdoelen, iDops. In 2014 verdween de wet stilletjes.

Het platteland is van levensbelang voor boeren, bewoners en voor stedelingen

Hans Huijbers, bestuurslid LTO Nederland

Wel triest dat er nu nog steeds meer dan duizend bedrijven op de verkeerde plek zitten. In het regeerakkoord staat 200 miljoen euro. Is dit het moment om de verplaatsing af te ronden?

Ik ben blij met de aandacht voor het platteland. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus doe mee met de prijsvraag Brood en Spelen. Ook hier geldt: boeren en tuinders hebben oplossingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer