Tunnelvisie op dieraantallen

Tunnelvisie, een gevaarlijk fenomeen waarbij de uitkomst al vaststaat vóórdat het onderzoek is begonnen. Die tunnelvisie werd weer pijnlijk duidelijk toen ik in Brussel mocht spreken bij de prestigieuze Rise Foundation.

Tunnelvisie+op+dieraantallen
© Nieuwe Oogst

Een week ervoor las ik het bijbehorende rapport. Er moest minder vee komen, de wereld ging ten onder aan vee en de burger móest minder vlees eten.

Even schoot door mijn hoofd: ik kom in het hol van de leeuw. De seconde erna wist ik dat ik wilde laten zien dat dit gezelschap last had van tunnelvisie. Het maakt niet uit wat het probleem is of hoeveel oplossingen er zijn, er kan maar één uitkomst zijn: minder dieren.

De focus ligt op de achterkant van de situatie: dieraantallen. In plaats van te kijken naar het probleem (uitstoot), ziet men slechts één oplossing: minder dieren. Het recente Rli-rapport deed dat nog eens dunnetjes over. Ik maak me zorgen om de langzaam inkapselende agenda die begint met de conclusie 'minder dieren' en die weigert naar andere oplossingen en weeffouten in het systeem te kijken.

Hiermee wordt de nieuwe generatie boeren om zeep geholpen

Hans Huijbers, bestuurslid LTO Nederland

Alles wat veehouderij biedt, wordt zo gereduceerd tot productie van vlees. En men vergeet de afvalverwerkende rol, andere producten die komen van het dier (medicijnen, leer, gelatine en meer), de hoogwaardige materialen in mest, de maatschappelijke rollen (zorg, energie, educatie) en de economische factor voor Nederland.

Wat me nog het meeste zorgen baart? Dat hiermee de nieuwe generatie boeren, met al hun goede ideeën, om zeep wordt geholpen. Hiermee ondermijn je de rol van boeren als motor in de klimaatagenda, voedselzekerheid en het leefbaar houden van ons platteland. Met deze tunnelvisie doen we onze sector en alles om ons heen tekort.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer