Stad+en+platteland+kunnen+samen+het+verschil+maken
Column
© Nieuwe Oogst

Stad en platteland kunnen samen het verschil maken

Ik vind Nederland mooi. En dan vooral het platteland. Toch groeit het stedelijke gebied en krimpt het platteland.

De meeste Nederlanders wonen het liefst in een middelgrote tot grote gemeente. Bijna de helft van de start-ups is gevestigd op het platteland. De productie van het voedsel voor de steden gebeurt op het platteland. Als mensen willen recreëren, dan doen ze dat op het platteland. Dat het platteland belangrijk is voor Nederland, staat buiten kijf. Maar er wonen…

Ik vraag me af hoe we de trek van het platteland naar de stad kunnen keren en suburbanisatie kunnen stimuleren. Hoe mooi zou Nederland worden, als we dat doen door te denken vanuit vernieuwen en verbeteren in plaats van vanuit remmen en blokkeren.

Ik las laatst een pleidooi voor meer besef van en waardering voor het bijzondere Nederlandse landschap met honderden kleine dorpen en tientallen middelgrote steden als uniek ecosys-teem voor maatschappelijke en economische innovatie.

In Denemarken zijn er dorpen die investeren in de nabijgelegen stad, vanuit de gedachte dat wat goed is voor de stad, ook goed is voor het platteland

Hans Huijbers, Federatiebestuur LTO Nederland

Met een vitaal platteland hebben we ook een oplossing voor de leegstaande gebouwen op het platteland, hebben we plekken waar kinderopvang dicht bij de natuur mogelijk is, waar mensen graag hun vrije tijd doorbrengen. Allemaal ontwikkelingen waar wij als boer en tuinder een rol in kunnen pakken.

In Denemarken zijn er dorpen die investeren in de nabijgelegen stad, vanuit de gedachte dat wat goed is voor de stad, ook goed is voor het platteland. Dat zou andersom ook vast kunnen. Stad en platteland vormen samen één geheel. Je ontkomt dus niet aan het sluiten van onverwachte coalities waarbij je samen werkt aan elkaars uitdagingen. Zouden daar nou geen mooie dingen uit ontstaan?

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer