%27Parkstatus+Texel+geeft+onherroepelijk+problemen%27
Interview
© Koen van Wijk

'Parkstatus Texel geeft onherroepelijk problemen'

Heel Texel aanmerken als een Nationaal Park geeft onherroepelijk problemen voor de landbouw, voorspelt Arie Lap. De bollenkweker in Den Hoorn kampt elk jaar met flinke wildschade. Onlangs ontvouwde voorzitter Jan van den Venis van Nationaal Park Duinen van Texel het idee om het hele eiland de parkstatus te geven.

Hoe is uw contact met het Nationaal Park?

'Wisselend. Ik probeer zoveel mogelijk de bijeenkomsten die worden belegd bij te wonen. Op zich vind ik het goed dat de duinen als Nationaal Park zijn aangemerkt. Ook omdat er verschillende instanties op het eiland bij betrokken zijn.

Ik steun het uitgangspunt van LTO Noord dat parkstatus verder geen meerwaarde heeft voor het eiland

Arie Lap, bollenteler in Den Hoorn

'Punt is alleen dat de precieze status van de stichting Nationaal Park onduidelijk blijft, waardoor het lastig is om zelf contact te leggen.'

Waarvoor zou u dat dan willen?

'Bijvoorbeeld voor overleg om eerdere afspraken over het wildbeheer in de duinen na te komen. Tijdens de openbare bijeenkomsten van het Nationaal Park worden vragen in die richting altijd gepareerd met de opmerking dat het een individuele kwestie is. Pogingen om het later persoonlijk te bespreken, verzanden steeds, waarschijnlijk omdat het Nationaal Park gewoon tegen de jacht in de duinen is.'

Hoe zit het met die afspraken over het wildbeheer?

'Die afspraken dateren van 2002. Ik heb ze zwart op wit, maar sinds de wisselingen in het voorzitterschap worden ze niet meer nageleefd. Jagen in de duinen in de herfst is nu uitgesloten. Daardoor neemt de hazendruk toe, waardoor ze in het voorjaar het land omwoelen en de bollen opeten.

'Vorig jaar had ik 9.000 euro schade, maar een vergoeding krijg ik niet, ook al heb ik alles in het werk gesteld om schade te voorkomen.'

Hoe reageert het Nationaal Park?

'Dat ik de hazen in het voorjaar moet verjagen, maar dat is ondoenlijk. En ze hebben nu jongen, dus ethisch ligt dat ook lastiger.

'Wat me vooral steekt is dat er geen open dialoog mogelijk is met de vertegenwoordigers van het Nationaal Park. Feitelijk is het een onbetrouwbare partij. Wat dat betreft steun ik het uitgangspunt van LTO Noord dat de parkstatus verder geen meerwaarde heeft voor het eiland.'

Wat moet er dan met het 'Park' gebeuren?

'Het beheer door Staatsbosbeheer voortzetten in zijn huidige vorm vind ik een goede zaak. Natuur maakt een wezenlijk onderdeel uit van het eiland, net als landbouw. Met Staatsbosbeheer is de verstandhouding goed. Laat die het park in de huidige vorm beheren en hef het stichtingsbestuur op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer