Schaduwwerking natuur Texel tegen licht gehouden

Voorzitter Han Lindeboom van Nationaal Park Duinen van Texel is een van de aanjagers voor natuurversterking op het eiland. Om aan de eisen voor Nationale Parken te kunnen blijven voldoen zocht Lindeboom uitbreiding met gebieden van Natuurmonumenten. Tot zijn verbazing ging LTO Noord daar dwars voor liggen. 'Goed dus om de dialoog aan te gaan.'

Schaduwwerking+natuur+Texel+tegen+licht+gehouden
© Evalien Weterings

Dat gesprek met de landbouw verliep uiterst constructief, blikt Lindeboom terug. 'Het zorgde voor duidelijkheid en meer begrip voor elkaars standpunten', merkt hij op.

'Boeren op het eiland zijn vooral bang voor schaduwwerking die natuur kan hebben. Hoewel een Nationaal Park die niet veroorzaakt, kan ik me die houding goed voorstellen. Ik wil me er dan ook hard voor maken dat zowel de natuur als de landbouw een eigen plek krijgt om zich te ontplooien. Een grens moet dan echt ook de grens zijn.'

Overeenstemming

De uitgangssituatie is volgens Lindeboom helder. 'Ieder is voor een optimale inrichting van zijn areaal verantwoordelijk voor zijn eigen grondgebied. Als we daar onderling overeenstemming over bereiken, dan zou de overheid daar eigenlijk niet nog weer aanvullende voorwaarden bovenop moeten leggen.'

Het Natura 2000-beleid heeft voor de landbouw negatieve effecten, zo maakte LTO Noord duidelijk aan Lindeboom. Vooral polder Waal en Burg zorgt voor veel schaduwwerking. 'Het betreft Europese wetgeving, waaraan afzonderlijke provincies wel eens een verschillende uitleg geven. Soms gelden er helemaal geen aanvullende regels en soms liggen er hemelsbreed tot op 2 kilometer zelfs nog restricties.'

Bufferzones onredelijk

Hoewel hij op dat vlak 'zeker geen deskundige is', wil Lindeboom zich er wel in verdiepen. 'Als het moet, ga ik mee naar Haarlem of Den Haag om uit te leggen dat zulke bufferzones onredelijk zijn. Als de ruimte om natuur te kunnen beschermen niet volstaat, dan moeten we kijken hoe we zo'n gebied fysiek kunnen uitbreiden', zegt hij.

'Dat betekent boter bij de vis en aankopen doen. Niet van bovenaf opgelegd, maar op vrijwillige basis. Volgens mij hebben we op Texel genoeg natuurgebied en is het meer een kwestie van bij elkaar brengen, goed beheren en genieten.'

Lonely Planet

Lindeboom bespeurt een vergelijkbare opstelling bij andere natuurorganisaties op Texel. 'We kunnen betere resultaten laten zien als we samen optrekken. Dat is noodzakelijk door de toenemende toeristische druk op het eiland. Lonely Planet zette Texel op nummer 9 in de top 10 van Europese bestemmingen en de toestroom van toeristen groeit', vertelt hij. 'We moeten meer de regie nemen. Het is efficiënter om dat samen te doen en zo meer middelen te genereren en meer doelgroepen te bedienen.'

Mensen die Texel bezoeken, komen voor een beleving. 'Het gevaar is dat gebieden dusdanig worden verstoord dat die pure beleving op termijn kleiner wordt. Ik snap dat mensen ervan kunnen genieten op een mountainbike door de natuur te crossen, maar als we dat overal toestaan, dan verliezen we die waardevolle elementen.'

Arrangementen

Lindeboom ziet veel in arrangementen. Samenwerking tussen natuur en landbouw biedt dan grote voordelen, verwacht hij. 'Daarvoor zijn die grenzen ook zo belangrijk. De natuurbeheerders bepalen in hun gebied wat waar is toegestaan, net zoals de landbouw zelf de regie neemt waar ze op haar grondgebied nevenactiviteiten wil ontplooien. Als we dat aan elkaar kunnen knopen, snijdt het mes aan twee kanten: de natuur wordt beter beschermd en de agrarische structuur verder versterkt.'

Er is nu sprake van een opener blik, constateert Lindeboom na het laatste gesprek. 'We respecteren elkaar. Er is bereidheid om naar elkaar te luisteren, de problemen uit te spreken en oplossingen concreet te maken. Voorheen ging er te veel langs elkaar heen. Er was de neiging om ook over andermans gebieden iets te willen bepalen. Daar moeten we vanaf.'

Tweede gesprek

Op 2 december volgt een tweede gesprek tussen de betrokken partijen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer